Vandaag open van 10:00 - 17:00

Snoeitips: welke planten mag je in het voorjaar snoeien?

Snoeitips: welke planten mag je in het voorjaar snoeien?

Snoeien voelt als een gewaagde operatie! Je halveert je geliefde planten in de hoop dat ze straks weer tot bloei komen, maar mag je wel snoeien in het voorjaar? En hoe doe je dat precies?

Daarom eerst de beste snoeiregel: Je mag alle heesters die na juni bloeien snoeien in het voorjaar en dan pas na de vorst, in de periode maart en april. Het gaat om siergras, lavendel, heide, vlinderstruik, hibiscus, de klimroos, dwergroos, stamroos, de katjeswilg en de (grootbloemige) clematis. Voordat je aan de slag gaat, ga je eerst op een afstandje staan kijken naar de ideale vorm. Groeit je vlinderstruik uit als een wilde haardos? Is je stamroos uitgezakt en wil je graag weer de bolvorm mét rozen terug? Dat kan! Houd het gewenste resultaat in gedachten als je gaat knippen.

Goed tuingereedschap is het halve werk

Zorg sowieso voor goede snoei- en heggenscharen! Met een scherpe snoeischaar voorkom je kwetsbare ‘snijwonden’, die schimmels aantrekken. Dan: aan de slag, knip het oude hout zoveel mogelijk weg en ook takken die elkaar kruisen mag je wegsnoeien. Bij de andere takken knip je precies bóven het ‘oog’, dat is de plek waar een jonge scheut gaat groeien. Kies een ‘oog’ dat naar buiten groeit, anders krijg je straks een wirwar van takken.

Twee manieren van snoeien 

  • Het stevige snoeiwerk: Voor elke plant zijn er specifieke snoeiregels, de dwergroos of miniatuurroos mag je helemaal boven de grond wegknippen, net als het siergras.
  • Het subtiele snoeiwerk: Ook de hortensia laat zich gemakkelijk snoeien, knip alleen de uitgebloeide bloemen af. Heb je een ander soort hortensia en zie je halverwege nieuwe knoppen groeien? Dan is het subtielere snoeiwerk nodig, knip net boven die knoppen de stengels met dorre bloemen af. De vlinderstruik mag je tot ongeveer 30 centimeter boven de grond afknippen. Struik- en stamrozen kun je terugsnoeien op drie tot vijf ogen. Lavendel snoei je om te voorkomen dat je plant verandert in een houterig, dor geheel met een handjevol paarse bloemen, knip de plant tot ongeveer tot 10 centimeter boven de grond af. De heideplant snoei je tot onder de bloemen. De hibiscus moet in deze periode ook onder handen worden genomen om te voorkomen dat de boom niet verandert in een vormloze waaier. Snoei de buitenste takken, net boven een ‘oog’.

In dit filmpje zie je hoe je lavendel snoeit.

En de hortensia.

Plus de vlinderstruik.

 

Weinig tijd om te snoeien in maart? 

Voor al deze planten kun je tot en met april aan de slag, alleen voor een clematis met grote bloemen moet je je haasten! Het gaat om de zogenaamde grootbloemige hybriden: Ville de Lyon, Jackmanii, Hagley Hybrid en Comtesse de Bouchard, die mag je tot half maart snoeien op een hoogte van 40 tot 60 centimeter. Als plantenliefhebber mag zo’n snoeibeurt een beetje pijn doen, maar doe je het op het juiste moment dan krijg je er véél bloemen voor terug!

Hulp nodig bij snoeien?

Heb je advies nodig bij het snoeien? Heb je een plant en weet je niet hoe en wanneer je daar de snoeischaar in moet zetten? Kom langs in ons tuincentrum en onze medewerkers helpen je graag verder!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven