Vandaag open van 10:00 - 17:00

Boek jouw tuinontwerp of beplantingsadvies nu online, meer info >

Blog: Klimplant nodig voor je tuin? Dit zijn onze toppers!

Een kale muur of een schutting is niet het allerleukste om tegenaan te kijken. Gelukkig zijn er fanatieke klimmers die je graag een handje helpen. En je vaak belonen met prachtige bloemen. We zetten onze klimtoppers voor je op een rij.

1. Clematis
De topper onder de klimmers, al is het alleen al vanwege de vele soorten en kleuren. Je hebt clematis met grote bloemen, met kleine bloemen, klimmers die bloeien in het vroege voorjaar tot klimmers met bloemen in het najaar. Sommige exemplaren schieten snel de lucht in, zoals de Clematis Lasurstern, Montana en Nelly Moser. Deze soorten hebben dan ook wat meer ruimte nodig dan andere exemplaren. Gemiddeld kun je om de 30 centimeter een clematis planten. Of combineer de clematis met een Hedera (klimop). Let goed op wat voor soort clematis je koopt. Vroege bloeiers moet je bijvoorbeeld niet fors snoeien. Zij hebben hun hout nodig om volgend jaar voor nieuwe bloemen te kunnen zorgen.

2. Kamperfoelie
Een echte slingerplant. Zet ‘m tegen een hekwerk aan en je doet deze slingerplant een groot plezier. Net als bij de clematis heb je vele soorten kamperfoelie, van klimmers tot groenblijvende struiken. De kamperfoelie is dol op zon en zal je dan ook belonen met veel bloemen. De meeste bloemen geuren heerlijk in de vroege avond – tot in september! Als je voor een geurtopper wilt gaan, bekijk dan eens de Lonicera japonica. Minpuntje: Kamperfoelie is regelmatig het slachtoffer van bladluis.

3. Passiebloem
Een tropische schone die eigenlijk niet zo past in het Nederlandse koude klimaat. Maar de passiebloem (500 soorten!) is echt een eye-catcher voor in je tuin of op je dakterras – zelfs tot in de winter. Er zijn wintergroene klimheesters, maar je hebt ook vaste planten. De passiebloem komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De bekendste soort heeft blauwe bloemen en heet caerulea (blauw). Deze zie je veel in Nederland, want deze passiebloem is het meest winterhard.

4. Klimhortensia
Heb je een muur die echt een indrukwekkende klimplant kan gebruiken? Kies dan voor de klimhortensia. Met hechtwortels klimt deze plant zelf omhoog. Let er wel op dat de kllimhortensia speciale wensen heeft qua aarde. Zo moet de grond veel voedsel bevatten, lichtzuur zijn en humusrijk. Deze plant beloont je vervolgens tot in juli met fantastische bloemen. De roze tot blauwe bloemen bestaan uit platte of bolle schermen. De klimhortensia kan een flinke snoeibeurt goed gebruiken.

5. Hedera
Geen boom, muur of hekwerk blijft onbenut door deze snelle groeier. Deze klimop is verkrijgbaar met verschillende soorten bladen: van donkergroen naar bont, zoals de Hedera ‘Adam’. Een hedera groeit omhoog met hechtwortels, maar bedekt met hetzelfde gemak ook de bodem. Een hedera kun je prima snoeien. En de klimmer is goed te combineren met clematis of kamperfoelie.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven