Gecommuniceerde levertijden bij tuinhout en bestrating zijn momenteel i.v.m. grote drukte binnen de tuinbranche slechts indicatief. 

Vandaag geopend van 09:30 t/m 18:00

De mooiste houten tegels voor een dakterras of balkon

Zie jij jezelf al op een mooi groot hout terras zitten, onder het genot van een goed glas wijn, al kijken naar de zonsondergang? Maar beschik je niet over een mooie woonboot, woonark of waterwoning? Laat je dan niet beperken door de ruimte en transformeer je balkon of dakterras, door middel van houten terrastegels om tot een knus, warme, gezellig en sfeervol geheel. Om zo alsnog te genieten van de mooie zonsondergang en uiteraard het glas wijn.

Hout is nog altijd een populair materiaal. De natuurlijke en neutrale uitstraling past perfect bij de buitenomgeving en kan toegepast worden bij ieder huisstijl. Daarbij heeft hout als voordeel dat het in de zomer niet te heet wordt voor je voeten. Echter vraagt hout wel wat onderhoud, zeker als het geen hardhout betreft. Daarbij is hout ook niet de meest duurzame keuze. Zelfs wanneer je de houten tegels goed onderhoudt, zullen ze uiteindelijk toch aangetast worden. Let daarbij wel op dat houten tegels in het najaar glad kunnen worden.

Diverse soorten hout

Hout is verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo heb onder meer hardhout, vurenhout, bankirai hout en acacia hout. Maar wat is het verschil? Hier onder worden de verschillende hout soorten toegelicht.

  • Hardhout

 Hardhouten tuintegel

Hardhouten tuintegels geven een warme uitstraling en hebben relatief weinig onderhoud nodig. Hardhouten tuintegels kunnen onbehandeld overleven, maar de kans is wel groot dat de kleur op een gegeven moment grijzer wordt. Om dit te voorkomen kan je de tegels behandelen met olie of beits. Het voordeel van hardhout is dat het een lange duurzaamheid heeft. De prijs ligt wel hoger dan die van geïmpregneerd hout, maar dat verdient zich op den duur dus terug.

Daarbij is Bankirai hout een begrip onder de hardhout soorten. Door zijn donkergele tot lichtbruine kleur en zijn hoge duurzaamheid (2) is leent het zich goed voor buitentoepassingen.   

  • Vurenhout

Vuurhouten tuintegel

Vuren is de naam voor hout wat komt van de fijnspar en is de meest gebruikte naaldhoutsoort van Nederland. Vuurhout heeft minder noesten en kwasten dan hardhout en valt het binnen duurzaamheid klasse 4. Dit wil zeggen dat het geen duurzaam houtsoort is. Echter wanneer je het houtsoort bewerkt valt hij binnen duurzaamheid klasse 3, hiervoor kan verf, olie of beits gebruikt worden. De kleur van vurenhout is bleek tot witachtig geel met een zachte en grove tekening. Na langdurige blootstelling aan licht wordt het geelbruin. Tot slot valt vuurhout binnen een aantrekkelijke prijs klasse, waardoor het een toegankelijk houtsoort voor iedereen is.

  • Acacia hout

Acacia houten tuintegel

Acaciahout is een van de meest duurzame houtsoort die al langere tijd zijn weg weet te vinden op de Nederlandse bodem. Acacia hout is massief hout, robuust en slijtvast houtsoort en daarmee is het uitermate geschikt voor het creëren van onderhoudsarme en vandalisme bestendige objecten. Acacia hout behoort tot de top van resistente houtsoorten en is de enige houtsoort in Europa die vrijwel niet rot. Eenmaal gedroogd bezit het hout ook bij wisselende weersomstandigheden een goed duurzaamheid. Daarbij is Acacia hout voorzien van windbarsten, haarscheuren, oneffenheden en de aanwezigheid van grote en kleine noesten. De vele structuren getuigen van jarenlange groei en oorspronkelijkheid. Door gebruik zal het hout na verloop van tijd een lichtere en warmere kleur krijgen.

Klikbare houten tegels voor een dakterras of balkon

De houten tegels hebben gewoonlijk een vierkant vorm. Daarbij zijn er vier gangbare formaten te verkrijgen: 100 x 100 centimeter, 90 x 90 centimeter, 50 x 50 centimeter en 30 x 30 centimeter. Op deze manier kan je heel wat verschillende patronen en effecten creëren. Uiteraard afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Zo kun je bijvoorbeeld grote en kleine tegels met elkaar afwisselen. Bekijk onze Pintrest pagina en bekijk wat je zoal kan doen met jouw balkon of dakterras.

Tips over het leggen van houten tegels?

Klikbare tegels bieden een innovatieve en makkelijke oplossing voor je balkon of dakterras en maken een snelle make-over mogelijk. Daarbij zijn houten plankjes gemonteerd op een kunststof matje welke door middel van een kliksysteem eenvoudig met elkaar kunnen worden verbonden. In het blogitem ‘Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!’ wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je eenvoudig de houten klikbare tegels kunt plaatsen.

Bekijk onze Pinterest pagina voor meer balkon- en terrasinspiratie of kom langs bij ons in de winkel! 

Bij tuincentrum Osdorp in Amsterdam vind je een zeer ruim aanbod aan alles wat je nodig heb voor een balkon of dakterras make-over. Van mooie tuinplanten, potterie tot accessoires alles om je balkon of dakterras gezellig aan te kleden. Daarbij zijn bijna al onze producten direct uit voorraad leverbaar en voorzien onze deskundige medewerkers je graag van een advies op maat. Kom snel langs in onze winkel of bekijk ons aanbod hier online. En laat je tevens inspireren op onze Pinterest pagina!

Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven