Vandaag open van 09:30 - 18:00

Bouw je eigen Hillhout schutting: 5 tips

Bouw je eigen Hillhout schutting: 5 tips

Een schutting bouwen doe je niet zomaar. Allereerst bepaal je natuurlijk wat voor soort schutting je zou willen plaatsen. Kies je bijvoorbeeld voor een tuinscherm of voor een schutting van losse planken? Als je hier eenmaal over uit bent, zijn er nog genoeg keuzes te maken wat betreft houtsoort, kleur en hoogte. Hillhout biedt tuinschermen en schuttingplanken aan van onder andere hardhout, douglashout en vurenhout. Als je eenmaal de juiste materialen in huis hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Wij geven je graag 5 tips die je helpen bij het bouwen van een Hillhout schutting.

1. Bereid je goed voor, zodat het plaatsen van de schutting nóg makkelijker gaat

Een goede voorbereiding is het halve werk, zo luidt het welbekende gezegde. En dit geldt zeker ook voor schuttingen plaatsen. Denk voordat je aan de slag gaat om een schutting te bouwen van Hillhout planken nog even hieraan:

  • controleer het bestemmingsplan van de gemeente en ga na of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een schutting;
  • overleg met de buren jullie wensen. Bespreek bijvoorbeeld of jullie de kosten kunnen delen;
  • zorg ervoor dat je het juiste tuingereedschap in huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan een grondboor en waterpas;
  • bereken hoeveel Hillhout tuinschermen of schutting planken je nodig hebt en bestel ze online. Tuinhout wordt in overleg binnen 5 tot 10 werkdagen geleverd in Nederland;
  • bepaal waar je schutting moet komen te staan en zorg dat de ondergrond hier vlak is. Verwijder alvast de nodige stenen en wortels, zodat deze niet in de weg zitten tijdens het plaatsen van de schutting.

Tuinhout Hillhout Schuttingen

2. Meten is weten: bepaal de plaats van je schutting en teken de hoekpaal af

Allereerst is het belangrijk om het gebied waar je je schutting wilt bouwen uit te zetten. Dit doe je met behulp van touw en piketpaaltjes. Graaf vervolgens een gat met de grondboor op de plek waar de hoekpaal moet komen te staan. Voordat je de palen in de grond zet, is het handig om op de eerste paal af te tekenen waar de Hillhout schutting planken moeten komen. Houd 5 cm tussenruimte aan en teken met pen of potlood de plankdikte af.

3. Zet de Hillhout palen stevig in de grond en zorg dat ze waterpas staan

Nu is het tijd om de palen te plaatsen. Houd een paalafstand aan van ongeveer 70 cm. Sla een aantal keer met een paalhamer op de paal om deze een paar centimeter dieper de grond in te krijgen. Niet te hard, want je wil het hout natuurlijk niet beschadigen. Is de paal tijdens het werken een beetje scheef komen te staan? Gebruik dan een lijmtang om de paal weer de goede kant op te draaien en vul ondertussen de ondergrond aan met nog wat extra zand. Om de paal helemaal recht te krijgen, maak je gebruik van een hoekwaterpas. Stamp de aarde vervolgens aan met een stampvoet of stootijzer. Nu staan je schutting palen stevig in de grond! 

Tuinhout

4. Plaats de Hillhout schutting planken aan de voorzijde 

Het volgende onderdeel is het plaatsen van de schutting planken. Een schutting bouwen met Hillhout planken is eigenlijk heel makkelijk. Begin met het plaatsen van de onderste plank en werk vanaf daar omhoog. Houd genoeg ruimte tussen de plank en de grond, zodat de plank langer meegaat. Maak gebruik van de lijmtang om de plank vast te zetten voordat je hem hebt vastgeschroefd. Om de stabiliteit van de schutting te garanderen, is het goed om sommige planken in twee delen te zagen. Zo komen de naden van planken niet allemaal op dezelfde paal terecht, maar verspringen ze over de verschillende palen. Dit verbetert niet alleen de stevigheid van de schutting, maar is ook nog eens een mooi gezicht. 

5. Ga vervolgens verder met het plaatsen van de achterste planken 

Nu zijn de planken aan de achterzijde van de schutting aan de beurt. Hoe weet je waar de planken moeten komen? Deel de dikte van de plank door twee en deel de tussenruimte door twee en tel deze getallen bij elkaar op. Met dit cijfer reken je verder, zodat je precies weet waar de achterste planken moeten komen. Om ervoor te zorgen dat je aan beide kanten eindigt met een plank helemaal bovenaan, zaag je gewoon een plank in de lengte door de midden. 

Een schutting van planken of van tuinschermen

Vind je het te veel gedoe om zelf met schutting palen en planken in de weer te gaan? Dan is het ook mogelijk om een schutting te bouwen van Hillhout tuinschermen. Bekijk ons uitgebreide assortiment aan Hillhout tuinschermen en schuttingen online of kom eens langs bij tuincentrum Osdorp nabij Amsterdam.  
 

Tuinschermen en schuttingen
 

 

Hillhout tuinschermen

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Houtskool of briketten, wat heb je nodig?

Barbecueën op houtskool of toch brikketten? Dat hangt er maar net vanaf! Lees er alles over in dit blogitem!

Lees meer...
tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven