Vandaag open van 09:30 - 18:00

Zes stappen voor een groen gazon met graszoden, zelfs voor je schaduwtuin

Zes stappen voor een groen gazon met graszoden, zelfs voor je schaduwtuin

Droom je van een mooi groen grasveld? Dan is nu het moment om graszoden te leggen. Zelfs voor een schaduwtuin! Een grasveld is aantrekkelijk voor elke tuin. Je kunt kiezen voor graszaad of –heel handig– graszoden. Voor graszaad is het nu nog te koud. De temperatuur moet een tijd lang tussen de tien en vijftien graden zijn, zodat de grond warmer is geworden. (Dat zal halverwege april zijn) Lees hier hoe je in zes stappen je eigen groen grasveld maakt.

Wil je liever meteen resultaat? Dan kun je kiezen voor graszoden. Bij ons vind je zelfs schaduwgras – een grassoort dat zowel in de zon groeit, als in een schaduwrijke tuin. De grassprietjes zijn iets dunner dan het populaire speelgazongras. Een schaduwgazon is handig tegen mos, dat graag opduikt op plekken waar de zon moeilijk kan komen. Maar hoe ga je aan de slag met graszoden?

Stap 1. Bereken hoeveel graszoden je nodig hebt
Rol je een graszode uit, dan krijg je een lap gras van 40 centimeter bij 2,50 meter. Om te berekenen hoeveel graszoden je nodig hebt, is het goed te weten dat elke graszode één vierkante meter is. Let erop dat je bij aanschaf 5% meer graszoden koopt. Je verliest altijd wat grasoppervlakte tijdens het leggen (snijafval), bijvoorbeeld door de vorm van de tuin.

Stap 2. Verrijk de grond
Heb je te maken met een tuin waar nooit wat aan gedaan is, verrijk dan de grond met koemest. Dat moet eigenlijk al in de winter zijn gebeurd. Is dat niet het geval, dan kun je nu de grond het beste verrijken met siertuincompost. Graszoden hebben meststoffen nodig voor een ‘powerboost’, zodat de wortels snel groeien. Maak de grond los, zodat het gras gemakkelijker kan wortelen.

Stap 3. Egaliseer de grond
Grond zonder kuilen of hobbels is belangrijk. Je kunt de grond eerst egaal maken met een hark en daarna met een wals. Of je loopt zelf over de grond, om voorzichtig de grond aan te drukken.

Stap 4. Rol de graszoden uit
Het uitrollen lukt het beste als je aan de rechte kant van je tuin begint. Kies ook de langste kant. Druk de graszoden stevig aan en zorg er ook voor dat er geen naden ontstaan tussen de verschillende uitgerolde graszoden.

Stap 5. Bemest de graszoden
Omdat de wortels goed moeten groeien, kun je GazonStart-AZ van Ecostyle over de nieuwe graszoden strooien. Dit is een meststof, dat ervoor zorgt dat de wortels voedingsstoffen en water beter kunnen opnemen. Je bemest de graszoden voor de eerste keer in de periode maart tot en met juni, en dan later nog eens, in juli tot en met september.

Stap 6. Geef veel water
Ook al heb je de grond verrijkt en de graszoden bemest, de eerste levensbehoefte voor gras is water. Geef dus zoveel mogelijk water. Zet desnoods een sproeier aan als je een paar droge dagen hebt.

Heb je meer vragen? In ons tuincentrum staan onze medewerkers voor je klaar met advies over het aanleggen en de verzorging van een groen gazon.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven