Vandaag open van 09:30 - 18:00

De beste grond voor jouw planten!

Welke tuin- of potgrond heb je nodig voor je tuin? Dat is handig om te weten als je aan de slag gaat met je tuinplannen. Wilde je al tijden een verhoging of meer borders? Smeken je planten -die al lang niet meer in topconditie zijn- om gezonde grond? Dan heb je nieuwe tuinaarde nodig! Maar wat voor soort grond heb je nodig voor je tuin? En wanneer heb je voedingsstoffen nodig? Al deze vragen beantwoorden we hieronder op deze pagina, zodat jouw tuinplanten prachtig tot bloei komen! Als je meer wilt weten over de beste grond voor jouw planten of nieuwe planten voor jouw tuin wilt, kom dan gerust eens langs in ons tuincentrum in Amsterdam! Bij ons vind je vier kassen gevuld met tuinplanten en onze medewerkers geven je graag advies voor jouw tuin.

Bemeste tuinaardeTuinaarde kopen

Voor borders met planten en voor het ophogen van je tuin kun je het beste bemeste tuinaarde gebruiken. Meng bemeste tuinaarde met gewone aarde dat al aanwezig is: de ideale vitaminecocktail voor je tuin. Gebruik je namelijk alleen bemeste tuinaarde, dan krijgen je gewassen een overdosis mest. Dat heeft verbrande wortels van je gras of planten tot gevolg. Er zijn verschillende mogelijkheden om tuingrond klaar te maken:

  • De eerste mogelijkheid voor grond voor je tuin is dus een mengsel van bemeste tuinaarde en gewone aarde: Je leegt de zak bemeste tuinaarde en mengt dit met de gewone aarde van je tuin. Voilà!  

  • Je kunt ook tuinaarde-compost gebruiken voor het ophogen van je tuin, maar ook deze variant moet je mengen met de gewone grond.

  • Heb je niet genoeg ‘gewone’ aarde? In het tuincentrum zijn zogenaamde ‘big bags’ verkrijgbaar, van 1 kuub. Deze kun je dan mengen met de bemeste tuinaarde of tuinaarde-compost voor een voedzame grond voor je planten.

Je tuingrond verbeteren met bodemverbeteraars

Bloeiden de planten vorig jaar niet zo uitbundig als je gehoopt had? Had je tuin bijvoorbeeld te weinig groen naar jou smaak of werden je planten snel ziek? Dan is een oplossing vaak om de grond te verrijken met bodemverbeteraars. Er zijn verschillende grondverbeteraars verkrijgbaar, zoals Vivimus voor de siertuin. Ook deze grondverbeteraar meng je met de bestaande grond.

Waarom moet je je planten voedingsstoffen geven? Jurgen Smit legt in dit filmpje uit wat de voordelen zijn van bodemverbetering en waarom het nodig is.

100% plantgarantie met Vivimus

Ga je nieuwe planten of bomen aanplanten dan is het extra belangrijk om deze van goede grond te voorzien! Plant deze dan in de grond met Vivimus.  Met Vivimus grond heb je gegarandeerd een mooie tuin! Vivimus verbetert namelijk de structuur van de bodem en maakt het tuinplanten gemakkelijker om flink wortel te schieten. Het resultaat is gezonde en prachtig bloeiende tuinplanten!

In dit filmpje legt Jurgen Smit uit hoe je de grond voor jouw planten nog meer kunt verbeteren.

Voedingsstoffen oplossing uit een pakje

Naast grondverbeteraars heb je ook voedingsstoffen voor je tuin. Maar moet je beide gebruiken? Jurgen Smit legt uit wat het verschil is tussen voedingsstoffen en het verbeteren van grond.

Je hebt meststoffen voor specifieke planten, van buxus tot liguster, van roos tot hortensia. Heb je bijvoorbeeld rozen bij elkaar staan, gebruik dan rozengrond (of meststoffen voor rozen). De zakken rozengrond bevatten voeding voor een half jaar én hebben extra ijzer en magnesium voor mooie rozen en groen blad. Zo kunnen je rozen tegen een stootje. Voor de hortensia is er nog een reden om meststof te gebruiken: kleurbehoud. Je kunt potgrond met tuinturf mengen, maar er zijn voor hortensia ook kant-en-klare oplossingen uit een pakje.

Geen tuinaarde in bloempotten en plantenbakken gebruiken

Ben je liever niet teveel tijd kwijt met wroeten in de aarde? Is het mengen van aarde met compost niets voor jou? Zorg er dan voor dat je een aantal planten in pot hebt. Voor tevreden planten voeg je in een handomdraai wat meststoffen toe. Gebruik voor planten in pot alleen wel échte potgrond en géén tuinaarde. De zon droogt de tuinaarde binnen no-time uit. Bij een gietbeurt loopt het water zo over de rand van de pot heen, zonder dat je plant in de kurkdroge grond een druppel heeft geproefd. Je kunt dan bemesten wat je wilt, maar dat biedt geen soelaas.

Meer weten? Kom langs in ons tuincentrum in Amsterdam en onze medewerkers helpen je graag bij het kiezen van de juiste grond voor jouw tuin!

 Volg tuincentrum Osdorp op Facebook voor mooie aanbiedingen, leuke en inspirerende berichten en blijf altijd op de hoogte.

 Volg ons tuinplanten pinbord op Pinterest voor de leukste tuinplanten ideeën.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven