Vandaag open van 09:30 - 18:00

Kant en klaar: je groene gazon (ook voor schaduw!)

Kant en klaar: je groene gazon (ook voor schaduw!)

Graszoden leggen in tuinHoe leg je gras aan? Je hebt meteen resultaat als je kiest voor graszoden. Er zijn graszoden die tegen een stootje kunnen (spelende kinderen) en zelfs voor een schaduwtuin is er gras.

Graszoden hebben iets magisch, omdat we heimelijk allemaal een fris grasveld willen. Je rolt de graszoden uit en opeens ligt ie daar: je eigen gazon. Je hoeft niet eens een tuin op het zuiden te hebben. Schaduwgras is bijvoorbeeld een grassoort dat zowel in de zon groeit, als in een schaduwrijke tuin. De grassprietjes zijn iets dunner dan het populaire speelgazongras. Een schaduwgazon is handig tegen mos, dat graag opduikt op plekken waar de zon moeilijk kan komen. 

Als je eenmaal de keuze voor je type gras gemaakt hebt, kun je aan de slag met graszoden.

Stap 1. Bereken hoeveel graszoden je nodig hebt
Rol je een graszode uit, dan krijg je een lap gras van 40 centimeter bij 2,50 meter. Om te berekenen hoeveel graszoden je nodig hebt, is het goed te weten dat elke graszode één vierkante meter is. Let erop dat je bij aanschaf 5% meer graszoden koopt. Je verliest altijd wat grasoppervlakte tijdens het leggen (snijafval), bijvoorbeeld door de vorm van de tuin.

Stap 2. Verrijk de grond
Heb je te maken met een tuin waar nooit wat aan gedaan is, verrijk dan de grond eerst met koemest. Dat moet eigenlijk al in de winter zijn gebeurd. Is dat niet het geval, dan kun je nu de grond het beste verrijken met siertuincompost. Graszoden hebben meststoffen nodig voor een ‘powerboost’, zodat de wortels snel groeien. Maak de grond los, zodat het gras gemakkelijker kan wortelen.

Stap 3. Egaliseer de grond
Een oppervlak zonder kuilen of hobbels is belangrijk. Je kunt de grond eerst egaal maken met een hark en daarna met een wals. Of je loopt zelf over de grond, om voorzichtig de grond aan te drukken. Na het walsen maak je de grond weer even met een hark zodat de wortels makkelijk de grond in kunnen groeien.

Stap 4. Rol de graszoden uit
Gebruik eerst het Ecostyle startpakket voor graszoden en leg dan de zoden eroverheen. Het uitrollen lukt het beste als je aan de rechte kant van je tuin begint. Kies ook de langste kant. Druk de graszoden stevig aan en zorg er ook voor dat er geen naden ontstaan tussen de verschillende uitgerolde graszoden.

Stap 5. Bemest de graszoden
Omdat de wortels goed moeten groeien, kun je GazonStart-AZ van Ecostyle over de nieuwe graszoden strooien. Dit is een meststof, dat ervoor zorgt dat de wortels voedingsstoffen en water beter kunnen opnemen. Je bemest de graszoden voor de eerste keer in de periode maart tot en met juni, en dan later nog eens, in juli tot en met september.

Stap 6. Geef veel water
Ook al heb je de grond verrijkt en de graszoden bemest, de eerste levensbehoefte voor gras is water. Geef dus zoveel mogelijk water. Zet desnoods een sproeier aan als je een paar droge dagen hebt. Het gras is vanaf dat moment druk bezig met wortelen en jij kunt al meteen genieten van de frisgroene metamorfose van je tuin. 

Onderhoud van grasveld

Heb je eenmaal je grasveld liggen en ontdek je gele plekken? Of zijn er kale plekken? Lees hier hoe je je grasveld goed kunt onderhouden (en wat je kunt doen tegen mos in je gazon). Of bekijk dit filmpje!

Bezoek de webshop

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Houtskool of briketten, wat heb je nodig?

Barbecueën op houtskool of toch brikketten? Dat hangt er maar net vanaf! Lees er alles over in dit blogitem!

Lees meer...
tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven