Vandaag open van 09:30 - 18:00

Wat betekent pH-waarde? Alles wat je moet weten over pH-waarde

De pH-waarde vertelt hoe zuur je grond is. Als je de pH-waarde weet (Latijns: Potentia Hydrogenii), dan weet je welke tuinplanten er prima zullen wortelen, welke niet en wat je moet doen om de zuurgraad van je grond te verbeteren. Een pH-waarde-meter en de juiste grond voor jouw tuin vind je bij tuincentrum Osdorp in Amsterdam, dus kom langs en bekijk het assortiment van het grootste tuincentrum van Amsterdam.

Welke pH-waardes bestaan er?

De pH-waarde schommelt tussen de 0 en de 14. Het zuurst is de grond met de pH-waarde 0. De pH-waarde 7 is gemiddeld, oftewel neutraal. Daarna wordt de grond steeds kalkrijker of basischer, tot een maximale pH-waarde van 14.

Wat is de pH-waarde van mijn grond?

In het algemeen kun je stellen dat veengronden en zandgronden zuurder zijn dan kleigronden, respectievelijk een pH van 4-5 tot 5-6 en een pH hoger dan 6,-. In ons tuincentrum kun je een pH-testkit kopen, waarmee je precies de zuurgraad van je grond kunt meten.

Meet de zuurgraad van je bodem met een bodemtest

Wat is nou een goede pH-waarde?

Een goede pH-waarde is afhankelijk van wat voor soort planten, bloemen of struiken je wilt. Sowieso is een te zure pH-waarde slecht voor planten. Sommige kwekers zeggen dat planten het pas goed doen met bij een pH-waarde van minimaal 4,8. Anderen zeggen dat het moet gaan om een waarde van 5,5 tot 6,5.

pH-meters kopen in Amsterdam

De pH meters en vele andere handige producten kan je vinden op de gereedschap-afdeling. Ook de kalk is te vinden op deze afdeling. Turf en zure potgrond is te vinden bij alle andere grondproducten. Tuincentrum Osdorp is gelegen in Noord-Holland en is goed te bereiken vanuit onder andere Haarlem, Zaandam, Amstelveen, Hoofddorp, Aalsmeer, Diemen en Bloemendaal. Kom dus vooral eens langs en bekijk ons ruime aanbod tuinplanten en middelen om de pH-waarde van de grond te verbeteren.

Hoe verhoog je de pH-waarde van je grond?

Bepaalde planten groeien minder goed in een zure grond. Wil jij de pH-waarde van de grond verhogen? Dan kan dat op de volgende manieren:

  • De eenvoudigste manier is door simpelweg kalk te strooien. In het tuincentrum vind je verschillende soorten kalk;
  • Houd dit dan ook met regelmaat bij, grond verzuurt namelijk van nature;
  • Of kies voor planten die van zuur houden. Geef de blauwe Hortensia een plek in je tuin, Viburnum (sneeuwbal), asters, sedum of de prachtige vlammende acer.

Hoe verlaag je de pH-waarde van je grond?

Wil je juist een zuurdere grond? Dan moet de pH waarde omlaag. Je kunt daarvoor turf gebruiken of verzurende kunstmest. Slimmer is om met het aanleggen van je tuin te kiezen voor planten, bomen of struiken die van kalk houden. Van de sering, lavendel, vlinderstruik, kamperfoelie, de buxus, de trompetboom, de ceder, de hazelaar tot de winterjasmijn.

Alle grondproducten en bodemverbeteraars koop je in Tuincentrum Osdorp te Amsterdam

Volg tuincentrum Osdorp via Facebook, Instagram, Pinterest of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief om leuke aanbiedingen, tuintips en inspiratie te ontvangen. Heb je vragen over problemen in je tuin? Kom dan gerust langs voor advies en tips van onze medewerkers! Bij ons vind je alles wat je maar nodig hebt aan grondproducten en meststoffen!

 Volg onze Pinterest pagina voor mooie tuin- en sfeerinspiratie.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Aanbevolen producten

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven