Vandaag open van 09:30 - 18:00

Februari-klusjes: de snoeischaar erin!

Februari-klusjes: de snoeischaar erin!

Februari-klusjes: de snoeischaar erin!
Het is altijd even slikken. Heb je een zomer lang genoten van een volle fruitboom of een stralende rozenstruik, moet er in het voorjaar de schaar in. Maar dankzij een flinke snoeibeurt bloeien je planten straks als nooit tevoren. Let op: ga pas aan de slag als er geen vorst meer is.

To do: snoeien
De roos krijgt in het voorjaar een stoot energie als je de rozenstruik nu al snoeit. Je haalt dood hout weg, en ook de takjes die een verkeerde kant op groeien. Snoeien doe je tot maximaal 5 knoppen, zo’n 20-25 centimeter van de grond. Heb je fruitbomen met pitvruchten? Die kunnen nu worden gesnoeid. Net als laatbloeiende heesters zoals de vlinderstruik en winterharde fuchsia’s.

Ook grote, groenblijvende heesters kun je snoeien en laatbloeiende clematis (op zo’n 30 cm hoogte) kun je eind februari wegknippen. Ook de winterjasmijn knapt op van een snoeibeurt. Verwijder alle zijscheuten tot 5 cm van de hoofdstengel.

 

To do: plant struiken
Meer rozen, fruitbomen of struiken planten? Eind februari kun je struiken planten. Graaf een gat en meng de aarde met organisch materiaal. Vervolgens kun je frambozenstruiken of andere bessenstruiken planten. Ook al heb je ze net gepland, ook deze nieuwkomers moeten worden gesnoeid tot ongeveer 20 centimeter boven de grond.

 

To do: strooi een mulch-laag
Je doet fruitbomen een groot plezier door al in februari –na het snoeien en bemesten- een mulch-laag te geven. Mulch is bijvoorbeeld compost. Hierdoor hoef je in de zomer minder water te geven (er verdampt minder water) en het fruit smaakt lekkerder. Is de grond van je tuin of dakterras erg droog? Zorg er dan eerst voor dat de grond flink vochtig is.

 

Tip: Weet je niet zeker of je wel een schaar in je struik moet zetten? Vraag onze medewerkers om advies, zij helpen je graag verder.

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
potten
DIY terrasafscheiding met deze plantenbakken

Een terrasafscheiding van plantenbakken geeft privacy én meer groen in de tuin of op het dakterras. Welke plantenbakken zijn hiervoor het beste geschikt en hoe vul je deze met de juiste planten? We leggen het graag uit!

Lees meer...
barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven