Vandaag open van 09:30 - 18:00

Februari-klusjes: de snoeischaar erin!

Februari-klusjes: de snoeischaar erin!

Februari-klusjes: de snoeischaar erin!
Het is altijd even slikken. Heb je een zomer lang genoten van een volle fruitboom of een stralende rozenstruik, moet er in het voorjaar de schaar in. Maar dankzij een flinke snoeibeurt bloeien je planten straks als nooit tevoren. Let op: ga pas aan de slag als er geen vorst meer is.

To do: snoeien
De roos krijgt in het voorjaar een stoot energie als je de rozenstruik nu al snoeit. Je haalt dood hout weg, en ook de takjes die een verkeerde kant op groeien. Snoeien doe je tot maximaal 5 knoppen, zo’n 20-25 centimeter van de grond. Heb je fruitbomen met pitvruchten? Die kunnen nu worden gesnoeid. Net als laatbloeiende heesters zoals de vlinderstruik en winterharde fuchsia’s.

Ook grote, groenblijvende heesters kun je snoeien en laatbloeiende clematis (op zo’n 30 cm hoogte) kun je eind februari wegknippen. Ook de winterjasmijn knapt op van een snoeibeurt. Verwijder alle zijscheuten tot 5 cm van de hoofdstengel.

 

To do: plant struiken
Meer rozen, fruitbomen of struiken planten? Eind februari kun je struiken planten. Graaf een gat en meng de aarde met organisch materiaal. Vervolgens kun je frambozenstruiken of andere bessenstruiken planten. Ook al heb je ze net gepland, ook deze nieuwkomers moeten worden gesnoeid tot ongeveer 20 centimeter boven de grond.

 

To do: strooi een mulch-laag
Je doet fruitbomen een groot plezier door al in februari –na het snoeien en bemesten- een mulch-laag te geven. Mulch is bijvoorbeeld compost. Hierdoor hoef je in de zomer minder water te geven (er verdampt minder water) en het fruit smaakt lekkerder. Is de grond van je tuin of dakterras erg droog? Zorg er dan eerst voor dat de grond flink vochtig is.

 

Tip: Weet je niet zeker of je wel een schaar in je struik moet zetten? Vraag onze medewerkers om advies, zij helpen je graag verder.

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven