Vandaag open van 09:30 - 18:00

Help, wéér de buxusrups: pak de nieuwe generatie aan!

Help, wéér de buxusrups: pak de nieuwe generatie aan!

 

Kale buxusstruik? De derde generatie buxusmotten heeft toegeslagen in veel tuinen! Wat kun je nu nog doen tegen de rupsen? Goed nieuws: het is wel de laatste generatie van dit jaar.

De buxusrups heeft dit jaar een spoor van vernielingen aangericht: buxusstruiken worden kaal of hebben bruine blaadjes. Ook nu nog kruipt een nieuwe generatie rupsen rond. Wat kun je tegen deze derde generatie doen?

Hoe ziet de buxusmot eruit?

De buxusmot is gemakkelijk te herkennen: de witte mot is 4 centimeter groot en de vleugels hebben een bruine rand. De rupsen zijn eerst geel, daarna felgroen met een zwarte kop en ze duiken op in wit spinsel.

Buxusmot bestrijden? Zo doe je dat

  • Bestrijdingsmiddelen

Dat begint nu met het bestrijden van de rupsen. Het insectenmiddel ‘Natria’ - Insecten en spint van het merk Bayer Garden helpt je hierbij - net als 'Natria' Insecten. Spuit de vloeistof op de buxus en herhaal dit een week later. Lees voor de precieze toepassing de informatie op het pakje. Ook Promanal-R van Ecostyle is een beproefd middel. Zorg ervoor dat de rupsen met dit middel in contact komen. Hiervoor spuit je de bladeren aan de onder- en bovenkant goed nat.

  • Zelf bestrijden

Zie je rupsen zitten? Haal ze weg. Ook kun je de groene toppen wegknippen – daar zitten de rupsen het liefst. Ook het witte spinsel kun je weghalen. Is je buxus al heel erg aangetast? Dan kun je niet veel meer doen dan de plant uitgraven of bij de grond afknippen. Ruim de plant goed op; de buxusmot verspreidt zich heel snel. Voor je het weet zijn ook al je andere buxusplanten besmet!

Volgend jaar nieuwe rupsen?

De derde generatie duikt waarschijnlijk nog op tot eind september. Maar blijf je buxus controleren. De jonge rupsen kunnen namelijk ook in je buxus overwinteren. In de winter heeft de tuin even rust, maar in het voorjaar kan een nieuwe generatie buxusrupsen opduiken. Deze generatie kun je in de kiem smoren door een val voor de buxusmot te installeren.

Tip: Val voor buxusmot

Om deze kaalslag volgend jaar voor te zijn, kun je in het voorjaar (april) een Buxus monitoringval gebruiken. Deze val (met lokstof) zet je in de haag – of in de buurt. De monitoringval lokt de mannetjes van de buxusmot, waardoor de vrouwtjes geen eitjes meer kunnen leggen. Je buxus blijft dan rupsvrij. Ook zijn er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van het preventief bestrijden van de buxusmot. We houden je daarvan op de hoogte!

Meer hulp nodig bij de bestrijding van de buxusmot?

Onze specialisten van Tuincentrum Osdorp helpen je graag verder. Je kunt bij hen terecht met vragen over plagen en ziekten –van sierplanten tot fruitbomen.

Foto: Ecostyle

 

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Houtskool of briketten, wat heb je nodig?

Barbecueën op houtskool of toch brikketten? Dat hangt er maar net vanaf! Lees er alles over in dit blogitem!

Lees meer...
tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven