Vandaag open van 09:30 - 18:00

Kerstboom eruit? Pak uit met je eigen vintage-jungle

Kerstboom eruit? Pak uit met je eigen vintage-jungle

De kerstboom laat altijd een lege plek achter in de woonkamer. Maar het is hét ideale moment om aan de slag te gaan met vintageplanten. Combineer deze mooie planten met prachtige bladvormen in verschillende potten en je hebt zo een vintage-jungle! 

1. ErwtenplantjeSenecio rowleyanus
Een bijzonder hangplantje met ronde blaadjes, oftewel ‘erwten’. Deze plant houdt van veel licht, maar geen volle zon. Of tocht. De erwtenplant heeft weinig eisen: je geeft een beetje water in de groeiperiode. Is het winter? Dan houdt de erwtenplant vooral van droge grond. Je kunt lange stengels inkorten. Tip: Wil je meer erwtenplantjes? Dan steek je op een warme plek een stukje stengel in de aarde. Gebruik daarbij bij voorkeur een stekpoeder zodat het stekje gemakkelijker wortel schiet en de wond beschermd is tegen schimmel.

2. Chinees lantaarnplantjeCeropegia woodii
Een superleuk hangplantje met grijsblauwe blaadjes. Ceropegia is in vele vormen te verkrijgen. De lange slierten kun je ook om de plant heen wikkelen. Het Chinees lantaarnplantje houdt van veel licht en alleen in de groeiperiode af en toe een scheutje water. In de winter moet je minder water geven. Je kunt een Chinees lantaarnplantje ook zelf stekken. Denkt ook weer aan het stekpoeder! De plant vormt kleine knolletjes aan de stengels. Knip de stengel boven het knolletje af en steek deze in de grond.

3. Pannenkoekplantpilea peperomioides
Een topper onder de ‘vintage-planten’. Het mooiste deel van de pannenkoekplant? De bladeren! Rond, stevig en vlezig, als groene pannenkoekjes op lange dunne stengels. Deze alles-kunner past ook goed in de 'Terracotta trend'. Je kunt de pannenkoekplant –ook wel ‘moneyplant’ genoemd- gemakkelijk vermeerderen, door nieuwe uitlopers in een potje met water te zetten. Leuk om naar te kijken! Daarna plant je een uitloper met kleine worteltjes in een hangpotje.

4. ZaagcactusEpiphyllum anguliger
Een cactus die er niet uitziet als een cactus, maar een plant is met grappige, gekartelde blaadjes. In de herfst verschijnen er aan het einde van de blaadjes prachtige witte geurende bloempjes. Let op: dat feestje duurt niet lang. De bloemen bloeien maar een nacht! De blaadjes kunnen 20 tot 30 centimeter lang worden. De zaagcactus houdt van een beetje schaduw en hoeft niet veel water.

5.  Gatenplant - Monstera - Met een paar vintageplanten heb je nog geen jungle. Daarvoor is de gatenplant voor nodig. De prachtige bladeren zijn groene kunstwerkjes. Je doet de Monstera geen plezier met een plek in de zon, maar verder stelt de plant niet veel eisen – behalve regelmatig een scheut water. 

Benieuwd hoe je een mooie vintage-jungle kunt maken? In ons tuincentrum hebben we verschillende setjes gecombineerd voor inspiratie!

Meer tips van tuincentrum Osdorp? 

In ons jaaroverzicht met handige, interieur,- tuin-, moestuin- en vijvertips vind je per kalendermaand handige en leuke tips voor huis, tuin en balkon. Schrijf je daarnaast in voor onze nieuwsbrief dan ontvang je ze maandelijks in je mailbox en hoef je niets te missen! 

Tuincentrum Osdorp inspireert! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven