Vandaag open van 10:00 - 17:00

Boek jouw tuinontwerp of beplantingsadvies nu online, meer info >

Wanneer en hoe moet je verticuteren?

Misschien heb je er al eens van gehoord: gras verticuteren. Zo’n twee keer per jaar is het tijd om het gras in de tuin een schoonmaakbeurt te geven en dat wordt verticuteren genoemd. Het gaat hierbij om het verwijderen van dood materiaal – zoals bladeren en grasafval – waar schimmels zich sneller onder ontwikkelen. De oplossing hiervoor is het ‘uitkammen’ van gras, ofwel verticuteren. Hoe je dit het beste kunt doen leggen we je graag uit!

Waarom moet je verticuteren?

Gras heeft ruimte nodig om te groeien. Zo kunnen de grassprieten goed groeien en samen een vol gazon vormen. Als er te veel ruimte tussen de grassprieten zit, kan daar mos en onkruid gaan groeien en een viltlaag ontstaan. Dit zorgt er samen voor dat het gazon 'verstikt' wordt en minder goed aan zuurstof, water en voeding kan komen. Door te verticuteren maak je de toplaag schoon en tegelijkertijd trek je de toplaag open. Zo komt er weer ruimte voor het gras om aan te groeien.

Hoe moet je verticuteren?

Het verticuteren is arbeidsintensief, maar gelukkig niet moeilijk! Er zijn verschillende soorten verticuteergereedschap die je kunt gebruiken, zowel handmatig als machinaal.

  • Maai eerst het gazon lekker kort
  • Begin met verticuteren in de lengte, zet de hark of machine maximaal 5 millimeter in de grond (het is geen ploeg!)
  • Verticuteer vervolgens in de breedte nog een keer het gazon
  • Verwijder al het losgekomen materiaal
  • Zaai de kale plekken in met herstellend graszaad
  • Vervolgens voed je het gazon bij met biologische meststoffen

Hoe moet je verticuteren?q

Je kunt zowel handmatig als machinaal verticuteren. Aangezien dit een redelijk arbeidsintensieve klus is, is het bij grotere oppervlaktes aan te raden om machinaal te verticuteren.

Machinaal gras verticuteren

Voor grotere oppervlaktes is het zeer raadzaam om een benzine of elektrische machine te gebruiken. In de verticuteermachine zitten messen die doordringen tot de toplaag, het gazonvilt. Hierdoor kan het beluchtingseffect plaatsvinden, waardoor licht, lucht, water en voedingsstoffen weer kunnen doordringen tot de gazonwortels. Voor het beste resultaat geef je het gras daarna nog een extra boost door te zaaien met graszaad & langwerkende gazonmeststof. Het aanbod van Wolf Garten is groot en vooral kwalitatief. Het rendement van de zaadmengsels is groot en vereisen minder onderhoud. De lange termijn meststoffen met BioActive ingrediënten geven jouw tuin een boost en werken op duurzame wijze.

Machinaal verticuteren scheel een hoop werk!

Wanneer moet je verticuteren?

In het ideale geval verticuteer je het gras twee keer per jaar. Sowieso in de herfst, zodat het gras schoon de winter in gaat. Daarna kun je dit in het voorjaar herhalen, als er geen kans meer is op nachtvorst. Het gras krijgt dan meer zuurstof en neemt de voedingsstoffen beter op. Dat is ook de geschikte timing om kale plekken bij te zaaien. Het klinkt misschien als een hele klus, maar voor optimaal genot van het gazon is dit heel belangrijk. Daarnaast kan machinaal verticuteren je al een hoop werk schelen!

Wat is verticuteren? Tuinmanieren

Alles voor een perfect gazon koop je in Tuincentrum Osdorp te Amsterdam

Volg tuincentrum Osdorp via Facebook, Instagram, Pinterest of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief om leuke aanbiedingen, tuintips en inspiratie te ontvangen. Heb je vragen over problemen in je tuin? Kom dan gerust langs voor advies en tips van onze medewerkers! Bij ons vind je alles wat je maar nodig hebt aan grondproducten en meststoffen!

 Volg onze Pinterest pagina voor mooie tuin- en sfeerinspiratie.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Ontdek ons tuincentrum

Aanbevolen producten

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven