Vandaag open van 09:30 - 18:00

Verliefd op lavendel, maar hoe hou je ‘m mooi?

Verliefd op lavendel, maar hoe hou je ‘m mooi?

Je tuin kikkert er meteen van op: lavendel! Een prachtige zomerse plant die ook nog heerlijk geurt. Maar welke soort lavendel past het beste in jouw tuin of op je balkon of terras? En hoe onderhoud je de plant?

In Zuid-Frankrijk en Italië bedekt deze prachtig geurende plant menig heuvel. Gelukkig doet de lavendel het ook prima in ons koud kikkerlandje. Vooral de Lavandula Angustifolia tref je overal. Niet verwonderlijk, want deze plant verdraagt onze winters goed. De Lavandula Angustifolia bloeit eens per jaar – maar gelukkig wel voor langere tijd. Sommige leden van deze familie bloeien zelfs tot ver in het najaar!

Potten voor lavendel
De Angustifolia is verkrijgbaar met groen, dun blad. Maar je vindt in ons tuincentrum ook de variant met grijzig blad. Door de prachtige paarse bloemen zijn ze mooi te combineren met tal van gekleurde potten. Zoek je naar die zonnige uitstraling? Combineer de lavendel dan met witte of vergrijsde potten.

Welke soorten Angustifolia vind je bij ons?
Lavandula Angustifolia ‘Little lady’ – lichtblauwe heerlijk geurende bloemen, bloeit tot einde van de zomer. Groeit heel compact.

Lavandula Hidcote – donkerpaarse lavendel, die je zelfs kunt gebruiken als lage heg! Want deze plant wordt zo’n 50 tot 60 centimeter hoog. Bloeit van juni tot augustus. Je houdt de plant mooi door de uitgebloeide bloemen weg te knippen. De Hidcote kan zelfs in het najaar nog nieuwe topjes maken!

Lavandula Munstead – Lichtblauwe bloem. Een plant ook aardig groot wordt met 40 tot 60 centimeter. Bloeit in juli en augustus. Pluk de ‘aren’ als ze uitgebloeid zijn.

Snoeien van lavendel
Wil je voorkomen dat je lavendel verandert in een houtige plant zonder veel bloemen? Snoei de plant begin april terug tot zelfs 15 cm boven de grond! Binnen een paar weken groeien daar weer nieuwe scheuten uit. Let wel op: knip niet in het oude hout!

Welke lavendel lokt bijen en vlinders?
Wil je graag meer bijen en vlinders in je tuin? Dan is de Lavendel Stoechas een perfecte keuze. Niet erg winterhard, maar wel bijzonder mooi. Deze plant wordt vlinderlavendel genoemd, of kuiflavendel. De bloemen hebben namelijk de vorm van een ‘kuifje’. Wil je lavendel in een vaasje of wil je lavendel drogen? Van deze variant blijf je tot wel 3 keer per zomer plukken! Zet de Stoechas in een pot, zodat je ‘m in koude periodes op een beschutte plek kunt zetten. Deze plant bloeit van juli tot september en… ruikt heerlijk! De vlinderlavendel is verkrijgbaar met paarse bloemen, witte bloemen en roze bloemen – combineren maar!

Snoeien van Stoechas
Wees voorzichtig met het snoeien van de Stoechas. Knip de scheuten van vorig jaar tien centimeter terug. En verwijder de uitgebloeide bloemen voor een prachtig bloeiende plant.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven