Vandaag open van 09:30 - 18:00

Hoe lok je meer vlinders naar je tuin?

Hoe lok je meer vlinders naar je tuin?

Vlinders lokken is niet heel ingewikkeld, als je maar weet waar deze prachtige diertjes dol op zijn. Zo lok je gemakkelijk de oranje kleine vos, het tere koolwitje, de groengele Citroenvlinder, de prachtige Atalanta en de Dagpauwoog naar je tuin!

Tip 1: Zaai je eigen vlindertuin
In Tuincentrum Osdorp vind je een kant-en-klaar zakje met zaadjes voor twintig soorten bloemen. Ze zijn geselecteerd omdat ze vlinders trekken. Zelfs in juni kunnen deze zaadjes nog gezaaid worden. Als de bloemen uitgebloeid zijn, zaaien ze zichzelf uit!

Tip 2: Kies voor vlinderlokkende planten
Lekker voor vlinders en lekker voor in de keuken: de bloeiende basilicum-boom! Vlinders zijn dol op planten met veel nectar. Het hele seizoen door zijn er planten waar je vlinders een plezier mee doet. Denk aan winterheide, sneeuwbal, judaspenning, hemelsleutel, lavendel, ijzerhard en de bekende vlinderstruik. En vergeet ook niet de planten waar vlinders graag hun eitjes op leggen, zoals de oost-indische kers voor het koolwitje.

Tip 3: Let op de kleintjes
Vlinders zijn goede ouders: ze leggen hun eitjes alleen op planten die later ook als voedsel kunnen dienen voor de rupsjes. Deze planten worden waardplanten genoemd. Heb je een stukje tuin over, of een pot? Denk eens aan brem, koolzaad, struisgras en moerasspirea. En ook brandnetels zijn prima ‘kraamkamers’ voor de kleine rupsjes.

Tip 4: Zorg voor een vlinderkast
Een vlinderkast is een ideale oplossing om vlinders een ‘thuis’ te bieden in je tuin. Bij Tuincentrum Osdorp vind je veel verschillende soorten vlinderkasten in bijna alle denkbare kleuren en vormen. Er zijn zelfs vlinderkasten die ook een veilig onderkomen bieden voor andere insecten. Elk ‘kamertje’ is gevuld met ander materiaal; van stro, takjes tot zaagsel en dennenappels.

Heb je een vlinder gezien en weet je niet precies welke soort het is? Vind het dier op deze zoekkaart voor vlinders!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven