Vandaag zijn wij gesloten

Hoe lok je meer vlinders naar je tuin?

Hoe lok je meer vlinders naar je tuin?

Vlinders lokken is niet heel ingewikkeld, als je maar weet waar deze prachtige diertjes dol op zijn. Zo lok je gemakkelijk de oranje kleine vos, het tere koolwitje, de groengele Citroenvlinder, de prachtige Atalanta en de Dagpauwoog naar je tuin!

Tip 1: Zaai je eigen vlindertuin
In Tuincentrum Osdorp vind je een kant-en-klaar zakje met zaadjes voor twintig soorten bloemen. Ze zijn geselecteerd omdat ze vlinders trekken. Zelfs in juni kunnen deze zaadjes nog gezaaid worden. Als de bloemen uitgebloeid zijn, zaaien ze zichzelf uit!

Tip 2: Kies voor vlinderlokkende planten
Lekker voor vlinders en lekker voor in de keuken: de bloeiende basilicum-boom! Vlinders zijn dol op planten met veel nectar. Het hele seizoen door zijn er planten waar je vlinders een plezier mee doet. Denk aan winterheide, sneeuwbal, judaspenning, hemelsleutel, lavendel, ijzerhard en de bekende vlinderstruik. En vergeet ook niet de planten waar vlinders graag hun eitjes op leggen, zoals de oost-indische kers voor het koolwitje.

Tip 3: Let op de kleintjes
Vlinders zijn goede ouders: ze leggen hun eitjes alleen op planten die later ook als voedsel kunnen dienen voor de rupsjes. Deze planten worden waardplanten genoemd. Heb je een stukje tuin over, of een pot? Denk eens aan brem, koolzaad, struisgras en moerasspirea. En ook brandnetels zijn prima ‘kraamkamers’ voor de kleine rupsjes.

Tip 4: Zorg voor een vlinderkast
Een vlinderkast is een ideale oplossing om vlinders een ‘thuis’ te bieden in je tuin. Bij Tuincentrum Osdorp vind je veel verschillende soorten vlinderkasten in bijna alle denkbare kleuren en vormen. Er zijn zelfs vlinderkasten die ook een veilig onderkomen bieden voor andere insecten. Elk ‘kamertje’ is gevuld met ander materiaal; van stro, takjes tot zaagsel en dennenappels.

Heb je een vlinder gezien en weet je niet precies welke soort het is? Vind het dier op deze zoekkaart voor vlinders!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

potten
DIY terrasafscheiding met deze plantenbakken

Een terrasafscheiding van plantenbakken geeft privacy én meer groen in de tuin of op het dakterras. Welke plantenbakken zijn hiervoor het beste geschikt en hoe vul je deze met de juiste planten? We leggen het graag uit!

Lees meer...
barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven