Vandaag open van 09:30 - 18:00

Wat kun je doen om mieren te bestrijden?

Zodra je een mier in huis ziet moet je opletten, want mieren komen nooit alleen. Ook in de tuin kunnen ze een probleem veroorzaken. Gelukkig zijn er veel tips en middelen om mieren te bestrijden en hun komst te voorkomen!

Waarom zijn mieren een probleem?

In elke tuin zijn mieren te vinden en dat is maar goed ook. Ze zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem in je tuin. Je vindt ze in het gazon, op bomen en in de aarde. Meestal hebben ze nesten onder de grond waar ze een heel gangenstelsel graven. Normaal merk je weinig van deze kleine insecten. Toch kan de mier wel voor overlast zorgen, vooral wanneer ze je huis binnenkomen. Dan wordt het zaak om ze snel aan te pakken!

Waar komen mieren op af?

Mieren zijn letterlijk de hele dag op zoek naar voedsel. Hebben ze voedsel gevonden, dan laten ze een bepaalde geur achter waardoor er meer mieren worden aangetrokken. Zo heb je binnen no-time een heuse plaag. Mieren komen dus echt op voedselresten af, en hoe zoeter hoe beter. We hebben het niet voor niets over mierzoete producten.

Zijn mieren schadelijk?

Mieren zijn niet direct een probleem, maar kunnen wel schadelijk zijn.

  • Wanneer mieren aan voedsel hebben gezeten dan is het niet meer geschikt voor consumptie. Mieren dragen namelijk heel veel bacteriën mee.
  • Mieren houden van de honingdauw die bladluizen achterlaten. Om die reden worden bladluizen door mieren beschermd voor hun natuurlijke vijanden. Hierdoor heb je meer kans op bladluis in de tuin.
  • Wanneer mieren zich in het gazon nestelen, heb je kans op kale plekken in de tuin.
  • Als mieren hun gangenstelsels graven onder je bestrating, is er kans dat deze verzakt.

Hoe kan ik mieren bestrijden?

Het verschilt of je last hebt van mieren in huis of in de tuin. De meest effectieve manier om mieren te bestrijden is om mierenkorrels of mierenpoeder te gebruiken op en rond het mierennest. Mieren nemen de korrels en het poeder mee het nest in en zo bestrijd je de hele kolonie. Binnenshuis is het soms lastig om het mierennest te vinden, hier kun je aan de slag met mieren lokdoosjes of met mierenspray voor hoekjes en kiertjes.

Gebruik mierenlokdoosjes om effectief mieren te bestrijden.Als je echt een flinke mierenplaag in de tuin hebt, kun je het beste aaltjes inzetten. Aaltjes zijn een 100% natuurlijke en biologische manier om mieren te bestrijden. De aaltjes zorgen ervoor dat de leefomgeving voor mieren zo onaantrekkelijk mogelijk wordt. Hierdoor zullen de mieren hun nest verplaatsen. Aaltjes kun je alleen toepassen bij een bodemtemperatuur boven de 10 graden (doorgaans tussen april en november).

Bij mieren in het gazon is mierenpoeder het meest effectief. Aaltjes zijn lastig in het gazon toe te passen omdat je de nesten minder goed kunt signaleren. Door het poeder met water te verdunnen kun je het makkelijk gieten op de plekken waar de mieren zitten.

Pokon Mieren Korrels om mieren te bestrijden.

Hoe kan ik een mierenplaag voorkomen?

Er zijn gelukkig ook veel manieren om een mierenplaag in je tuin te voorkomen.

  • Ruim voedselresten altijd snel en goed op. Hoe minder er te halen valt, hoe minder mieren er komen.
  • Leeg daarom ook de afvalbak regelmatig
  • Plant sterk ruikende kruiden in de tuin. Mieren houden wel van zoete geuren, maar absoluut niet van sterke kruiden. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, munt, rozemarijn, knoflook en bieslook.
  • Ook planten zoals Afrikaantjes en goudsbloemen zorgen dat mieren op afstand blijven.
  • Bestrijd bladluizen wanneer je ze signaleert, want mieren blijven graag in de buurt van bladluizen.

Mierenbestrijding koop je in Tuincentrum Osdorp te Amsterdam

Volg tuincentrum Osdorp via Facebook, Instagram, Pinterest of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief om leuke aanbiedingen, tuintips en inspiratie te ontvangen. Heb je vragen over problemen in je tuin? Kom dan gerust langs voor advies en tips van onze medewerkers!

 Volg onze Pinterest pagina voor mooie tuin- en sfeerinspiratie.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Aanbevolen producten

Gerelateerde items

tuintips
Tuintips tuincentrum Osdorp juli

Juli is doorgaans een heel warme maand. Doe het dus vooral lekker rustig aan en geniet van de vele bloemen, geuren en kleuren in je tuin, luierend in de zon of onder een parasol of hip schaduwdoek.

Lees meer...
tuinhout
De mooiste houten plantenbakken voor je tuin!

Gevulde borders vol bloeiende planten geven sfeer en kleur aan je tuin, maar wat als je geen tuin of geen ruimte hebt? Dan bieden houten plantenbakken uitkomst!

Lees meer...
bestrijding
Mos in het gazon voorkomen en verwijderen!

Heb je mos in je gazon, of wil je voorkomen dat je er last van krijgt? Met deze tips heeft mos bij jou geen schijn van kans!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven