Vandaag open van 10:00 - 17:00

Tips en inspiratie voor een overkapping!

Een overkapping is erg populair! Er zijn kant-en-klare pakketten verkrijgbaar, maar als je een beetje handig bent of het uitbesteedt aan een professional dan kan je hem helemaal naar eigen wens inrichten. In dit blogitem vind je inspirerende voorbeelden en vier praktische tips die je niet wilt missen.  

4 handige tips bij het plaatsen van een overkapping

Het liefst ga je natuurlijk gelijk aan de slag of bel je een professional voor een offerte, maar bewijs jezelf een dienst en beantwoord in ieder geval deze vier vragen:

1. Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van mijn overkapping?

Een overkapping kan (meestal) vergunningsvrij worden gebouwd als:

 • Hij op je achtererf staat en er na de plaatsing van je overkapping, incl. andere bebouwing zoals een schuurtje, niet meer dan 50% van het totale erf is bebouwd.
 • De overkapping niet groter wordt dan 30 vierkante meter. 
 • De overkapping meer dan vier meter bij de achtergevel van het hoofdgebouw vandaan staat en niet hoger wordt dan drie meter. 
 • De overkapping niet wordt gebruikt als woonruimte. 

Het blijft echter verstandig om even navraag te doen bij de gemeente of om even te kijken op Juridischloket.nl, zeker als jij een overkapping aan huis wilt bouwen, de overkapping zichtbaar wordt vanaf de openbare weg of als je hoger wilt bouwen dan drie meter. 

2. Waar wil je de overkapping voor gaan gebruiken?

Overkapping zelf bouwen met deze handige tips

 • Wil je er een loung- of diningset in hebben? Dan is het handig om de maten van zo'n set alvast uit te zetten om zo de maat van je overkapping te kunnen bepalen. 
 • Wil je erin kunnen koken? Dan is een wateraansluiting en -afvoer misschien gewenst en ook kan een afzuiginstallatie dan geen overbodige luxe zijn. 
 • Wil je er in het najaar en de winter ook (regelmatig) verblijven? Dan wil je hem waarschijnlijk goed kunnen afsluiten, kan isoleren een goede keuze zijn en is een kachel waarschijnlijk ook wel lekker! 
 • Wordt het een ruimte voor opslag? Dan is het misschien wenselijk om je overkapping af te kunnen sluiten en pottenkijkers het zicht te ontnemen.
 • Wil je eronder kunnen klussen? 

3. Welke praktische voorzieningen moeten er in jouw overkapping beschikbaar zijn? 

 • Hoeveel stopcontacten en groepen heb je nodig? Wil je een paar elektrische heaters, misschien een jacuzzi of een elektrische barbecue? Dat gaat niet op één groep! 
 • Heb je ook krachtstroom nodig? In geval van een jacuzzi of een krachtig lasapparaat wel. 
 • Wil je misschien zonnepanelen? Dan moeten deze wel op je meterkast kunnen worden aangesloten. 
 • Hoe ga je het hemelwater afvoeren? Sluit je aan op het riool, ga je het water opvangen in een regenton of irrigatiekrat
 • Heb je een bekabelde internet, televisie of andere aansluiting vanuit je woning richting je overkapping nodig? 

Tip: zorg dat je altijd voldoende buizen vanaf je woning richting je overkapping ingraaft, zodat je achteraf nog van alles kunt doorvoeren, zie:

Tips bij het plaatsen van een overkapping

4. Van welke houtsoort moet jouw overkapping worden gebouwd?

Tuinhout is verkrijgbaar in vele soorten en maten, maar om lang van je overkapping te kunnen genieten is het wel belangrijk dat je goed kiest en bouwt! Ons advies:

 • Komen jouw palen direct in de grond? Gebruik dan hardhouten tuinpalen of kies voor douglas of geïmprgneerde grenen of vuren tuinpalen en zet deze op een betonpoer zoals hieronder op de foto ook is gedaan. Bijkomend voordeel van een betonpoer is dat je de paal daarmee altijd nog in hoogte kunt verstellen, ook bij hardhouten palen is het dus handig om deze te gebruiken. 

tip, gebruik een betonpoer bij het plaatsen van een overkapping

 • Kies voor de rest van het frame ook voor douglas of geïmpregneerde grenen of vuren regels en balken. Hardhout is natuurlijk ook mogelijk, maar hardhout is slecht verkrijgbaar, een stuk duurder en overbodig voor hout dat niet direct met de grond in contact staat.

Tip: Geïmpregneerd grenen of vuren is duurzamer, maar heeft vaak een licht groene waas die door invloed van het weer langzaam verdwijnt. Vind je dat vervelend? Kies dan voor onbehandeld douglas hout, dit gaat net als geïmpregneerd grenen en vuren gemiddeld 10 tot 15 jaar mee.

 • Maak jij de wanden van je overkapping dicht met rabatdelen? Gebruik ook hier douglas of geïmpregneerde grenen of vurenhout. 

Tip: Plaats de eerste plank van je wand, zoals hieronder, iets boven de grond zodat deze bij regen niet lang nat blijft. Sluit de ruimte daarna netjes af met een betonband.

Tip bij het bouwen van een overkapping, gebruik een stoepbandje.

 • Ga jij voor een overkapping met een dak? Dan heb je ook dakbeschot nodig. Schrik niet, maar gebruik ook hiervoor douglas of geïmpregneerde grenen of vuren dakbeschot

Laat je inspireren door onze Pinterest pagina!

Het leukste hebben we bewaard voor het laatst, de inspiratie! Laat je daarom snel inspireren door onze Pinterest pagina met meer dan 100 voorbeelden van mooie overkappingen, veranda's en afdakjes.

Inspiratie nodig voor je schutting? Je vindt het op onze Pinterest pagina!

Kom langs in tuincentrum Osdorp te Amsterdam

Wij hopen dat deze tips en inspiratie jou helpen in de richting van een mooie overkapping! Heb je nog vragen of heb je hulp nodig bij het selecteren van de juiste producten? Kom dan vooral langs bij tuincentrum Osdorp in Amsterdam waar onze medewerkers je graag verder helpen of shop jouw overkapping eenvoudig online en neem bij vragen gerust contact met ons op. 

Ontdek ons tuincentrum

bestrating
Nieuwe bestrating? Zo kies je de juiste + handige tips :)

Tijd om bestrating te leggen? Lees dan dit blogitem voor de mogelijkheden, tips en veel inspiratie!

Lees meer...
tuinhout
Schutting plaatsen? Dit zijn de mogelijkheden!

Schutting of haag plaatsen of vervangen? Lees dan eerst dit blogitem vol tips en inspiratie en ga aan de slag!

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
tuintips
Je tuin ontwerpen? Met deze tips bereik je het beste resultaat :)

Wil jij komend jaar je tuin opknappen? Volg dan onze tips en voor je het weet heb je een prachtig tuinontwerp en kan je aan de slag!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven