Vandaag open van 09:30 - 18:00

Klusjes voor de tuin: je eigen to-do-lijst voor april

Tags:
Klusjes voor de tuin: je eigen to-do-lijst voor april

Deze maand kun je echt buiten in de tuin aan de slag. Schud de aarde los, kies voor nieuwe heesters en (jawel) plant opnieuw bloembollen. Je eigen to-do-lijst voor april.

 

1. Geef je grond een opfrisbeurt
Je tuin moet echt nog even wakker worden. Je helpt een handje door de grond los te maken met een hark en kunstmest te strooien. Heb je planten met specifieke wensen op het gebied van kunstmest, dan strooi je dat rondom de plant. Maar je kunt ook prima universele kunstmest gebruiken. Vergeet ook je moestuin niet; dat is een stukje grond waar de planten elk jaar een topprestatie moeten leveren. Dat geldt ook voor (logisch) éénjarigen en planten in potten. Heb je een gazon? Vergeet het gras niet te bemesten.

2. Een tweede ronde voor de bloembollen
De eerste uitgebloeide bloemen van bolgewassen heb je waarschijnlijk al gezien. Wat doe je met de bloemen van bijvoorbeeld narcissen? Haal de bloemen eraf, door achter het verdikte gedeelte te knijpen. Zo gaat alle energie weer naar de bollen – leuk voor volgend jaar. Maar je kunt ook nu weer bollen gaan planten. Bijvoorbeeld lelies, iris, begonia’s, gladiolen en dahlia’s, ranonkels en anemonen. Feest voor straks.

3. Sier je tuin met bomen en heesters
Het voorjaar is –net als het najaar– de beste tijd om bomen en heesters te planten. Het voordeel van deze periode is dat je een zomer lang kunt genieten van je nieuwe boom. Zorg wel voor rijke (pot)grond en voldoende water – ook al in april.

4. Snoeien maar!
Droom je van geurende bossen lavendel? Dan moet je nu flink gaan snoeien. Knip de dode bloemen weg, net als dode stengels. De andere scheuten knip je terug tot de helft. Als je niet elk jaar snoeit, dan verschijnen er kale, houterige plekken in het midden. Meestal het begin van een troosteloos einde van de plant, want als je het oude hout wegknipt, loopt de lavendel niet meer uit. De plant wordt met zeven of acht jaar sowieso niet zo oud. Soms is het beter de oude exemplaren te verwijderen en weer opnieuw te beginnen met frisse, jonge lavendel. Keuze genoeg – met zelfs witte lavendel.

5. Vastbinden, die klimrozen
Heb je een klimroos? Zorg er dan nu voor dat je de scheuten horizontaal vastmaakt. Op die manier krijg je straks meer bloeiende zijtakjes.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
potten
DIY terrasafscheiding met deze plantenbakken

Een terrasafscheiding van plantenbakken geeft privacy én meer groen in de tuin of op het dakterras. Welke plantenbakken zijn hiervoor het beste geschikt en hoe vul je deze met de juiste planten? We leggen het graag uit!

Lees meer...
barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven