Vandaag open van 09:30 - 18:00

Leuk die kale muur eens op!

Leuk die kale muur eens op!

Een kale muur of schutting is niet het allerleukste om tegenaan te kijken. Gelukkig zijn er fanatieke klimmers die je schutting graag versieren. Welke klimplanten doen het goed op een muur op het zuiden? En welke klimmers houden van schaduw? Een overzicht van de mooiste en béste klimmers. 

Klimmers voor in de schaduw

  • Klimhortensia- Heb je een muur die echt een indrukwekkende klimplant kan gebruiken? Kies dan voor de klimhortensia, met tot in juli mooie grote blauwe of roze bloemen. De klimhortensia klimt zelf en houdt van voedselrijke, lichtzure en humusrijke grond.
  • Clematis monata en akebia - groeit fanatiek en is ook nog een van de vroegst bloeiende clematissen, met roze of witte bloempjes. De montana houdt van halfschaduw. 
  • Winterjasmijn– als je een klimmer zoekt die in de winter bloeit (met geurende gele bloempjes!) De winterjasmijn houdt van schaduw en van zon en kan prima tegen vorst. Het mooie van de winterjasmijn? Je krijgt eerst de bloemen, dan pas het blad. 
  • Hedera. Geen boom, muur of hekwerk blijft onbenut door deze snelle groeier. Te krijgen met verschillend blad: van donkergroen naar bont, zoals de Hedera ‘Adam’. Een hedera groeit omhoog met hechtwortels, maar bedekt ook de bodem. 

Klimmers voor in de zon

  • Clematis. Combineer je de juiste varianten, dan heb je bijna het hele jaar door bloemen. Sommige exemplaren schieten snel de lucht in, zoals de Clematis Lasurstern, Montana (halfschaduw) en Nelly Moser. Let goed op wat voor soort clematis je koopt, vroege bloeiers moet je bijvoorbeeld niet fors snoeien en bescherm altijd de voet tegen de zon! 
  • Wilde wingerd. Een prachtig gekleurde klimmer die ook nog eens razendsnel groeit, zo’n 1,5 tot 2 meter per jaar. Bladeren verkleuren van groen naar rood. De wingerd kan tegen een plek in halfschaduw, maar in de zon krijg je fellere kleuren. Het kleurenfeest duurt tot de winter, dan verliest de wingerd z’n blad.
  • Kamperfoelie. Een echte slingerplant. Zet ‘m tegen een hekwerk aan en je doet deze slingerplant een groot plezier. De meeste bloemen geuren heerlijk in de vroege avond – tot in september! Als je voor een geurtopper wilt gaan, bekijk dan de Lonicera japonica.
  • Passiebloem. De passiebloem (500 soorten!) is echt een eye-catcher voor in je tuin of op je dakterras – zelfs tot in de winter. De bekendste soort heeft blauwe bloemen en heet caerulea (blauw). Deze zie je veel in Nederland, want deze passiebloem is het meest winterhard.

Klimmers voor zon en schaduw

  • Bruidssluier. Heb je een snelle oplossing nodig voor een kale muur? Deze klimmer laat geen plek op je muur of schutting onbenut en kan tot 15 meter hoog worden. Aan het einde van de zomer is je muur bedekt met witte bloempjes.
  • Hop. Nog zo’n extreem fanatieke klimmer, een plant die je bijna per dag kunt zien groeien. Hop wordt zo’n 5 tot 10 meter hoog en is een mooie groene plant om lelijke plekken te bedekken. Van juli tot september verschijnen de groene hopbellen aan de vrouwelijke planten. 

Inspiratie opdoen voor nog meer mooie klimplanten voor de muren en schuttingen in jouw tuin of muren van je balkon? Kom langs in ons tuincentrum! Onze medewerkers helpen je graag verder.

Bezoek de webshop

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven