Vandaag open van 10:00 - 17:00

Blog: Luchtzuiverende kamerplanten

Beste luchtzuiverende planten: de top vijf

Planten op kantoor nodig? Je werkplek fris je pas echt op met luchtzuiverende planten. Deze superplanten zorgen voor schone lucht en zorgen ervoor dat jij je beter kunt concentreren en presteren. We zetten onze vijf beste luchtzuiverende planten voor je op een rij. Onze kantoren zijn niet de gezondste plekken om te werken. Door onze goed geïsoleerde werkruimtes, blijven schadelijke stoffen namelijk lang in de lucht hangen. Zet daarom speciale luchtzuiverende planten aan het werk. Maar welke moet je kiezen?

Planten op kantoor voor meer zuurstof
Uit onderzoek van de NASA bleek dat sommige planten beter in staat zijn CO2 om te zetten in zuurstof dan andere planten. Ook verbeteren deze ‘superplanten’ de luchtvochtigheid. Luchtzuiverende planten zijn echte gifstof-killers. Ze neutraliseren schadelijke gassen, nemen deze op via de bladeren en breken ze daarna af. En, ook niet onbelangrijk: mensen voelen zich meer ontspannen in de buurt van planten. Goed tegen de stress.

Planten met weinig verzorging
Deze superplanten hebben nog een voordeel: ze vragen weinig verzorging. Groene vingers zijn dus niet per se nodig. Met vaak niet meer dan een scheutje water, zijn deze planten al dik tevreden.

Planten op kantoor: de top vijf beste luchtzuiverende planten:

1. Zinkvaren - Phlebodium aureum
De meest populaire luchtzuiverende plant van ons tuincentrum is de zinkvaren, ook wel blauwvaren genoemd. De speelse blaadjes met een grijsblauwe kleur zijn al mooi, maar de wortels met bruine schubben zijn ook het vermelden waard. Deze plant komt oorspronkelijk uit de vochtige tropische wouden van Zuid-Amerika. Daar hechten de wortels zich aan de bomen, maar de wortels nemen ook voedsel op. Zaak om deze niet te bedekken met aarde. De blauwvaren is tevreden met een plek in halfschaduw. Zorg er wel voor dat de plant niet op de tocht staat. Veel water heeft deze plant niet nodig, eens per week is voldoende.

 

2. Krulvaren - Nephrolepis Boston
Een vrolijke, krullende varen, die weinig licht nodig heeft. Zet ‘m niet in de zon. Deze krulvaren weet als geen ander schadelijke gassen te neutraliseren. En zorgt voor een goede luchtvochtigheid. De krulvaren is gemakkelijk te houden. Zorg er wel voor dat je ‘m twee keer per week water geeft. Een droge kluit is doodsoorzaak nummer een van de krulvaren. En zet ‘m niet boven een verwarming. Geef de Nephrolepis Boston eens in de maand een dompelbad. Laat ‘m wel uitlekken, zodat het teveel aan water weg kan lopen.

 

3. Vogelnestvaren - Asplenium nidus
Een uitbundige felgroene vogelnestvaren met grote bladeren, die oorspronkelijk groeit in vochtige regenwouden, op bomen en rotswanden. Op kantoor komt deze varen het beste tot z’n recht in de schaduw. Handig als je op je werkplek weinig zonlicht hebt. Deze varen kan redelijk tegen droogte, maar knapt op van een dompelbad of van het besproeien van de bladeren. De nestvaren wordt maximaal een halve meter groot.

 

4. Lepelplant - Spathiphyllum
Een kanjer in het zuiveren van de lucht, met ook nog eens een prachtige bloem. Deze lepelplant komt uit de familie van de aronskelk (Araceae). De lepelplant is een prima keuze voor mensen die vergeten een plant water te geven. Als het de lepelplant even te droog wordt, gaan alle blaadjes meteen hangen. Wat water gieten of een dompelbad is de oplossing voor weer een frisse, luchtzuiverende plant op je bureau.

 

5. Chrysalidocarpus lutescens - Goudpalm
Een grotere jongen in het genre van luchtzuiverende planten. Deze goudpalm kan circa twee meter worden, maar blijft sierlijk door de dunnen stelen en bladeren. Deze palm is een topper op het gebied van het zuiveren van de lucht. Ook verbetert de plant de luchtvochtigheid. De goudpalm, ook wel Areca genoemd, houdt niet van teveel droogte, dus zet ‘m niet bij de radiator. Zon is geen goed idee, maar veel licht daarentegen wel. Zorg in de groeiperiode voor vochtige grond, maar van natte voeten houdt deze goudpalm niet.

 

Benieuwd welke plant het beste bij jouw werkplek past? Hoeveel planten je nodig hebt voor een gezond kantoor? Of welke plantenbak je het beste kunt kiezen? Kom langs bij het tuincentrum Osdorp en we helpen je graag verder!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven