Vandaag open van 09:30 - 18:00

Aan de slag met je eigen moestuin - óók als je een balkon hebt

Aan de slag met je eigen moestuin - óók als je een balkon hebt

Moestuin beginnenMoestuin beginnen? Een vergeten hoekje tuin, een lege zandbak tot een paar potten of bakken op je balkon: het zijn ideale plekken voor het maken van een moestuin. Maar hoe begin je? Deel 1: de plek en de grond.

 

Kies nu de goede plek

Maart is een goed moment om met je moestuin te beginnen. De plek is belangrijk: groente geniet van veel zon, dus zoek een zonnige plek. Zorg er ook voor dat er weinig bomen in de buurt staan, die het water gebruiken dat voor je planten is bestemd. Blijft er vaak water liggen in je tuin? Kies dan voor hoge bakken.

Schaduwtuin: deze groente zijn geschikt

Niet iedereen heeft een zonnige tuin. Dat betekent niet dat je geen moestuin kunt beginnen. Je moet alleen kiezen voor andere groente. Zo zijn rode biet, rabarber, peterselie, snijbiet en kervel en andijvie ook tevreden met minder zon.

Kies de juiste grond

Zand of klei is lastige grond voor een moestuin. De ideale grond is zandleem. Maar zelfs met klei (erg vruchtbaar en houdt water vast – prima voor aardappels, uien en kolen) en zand (prima voor asperges en wortels) kun je uit de voeten. Hoe weet je nu welke grond je hebt? Maak een kuiltje van 10 centimeter diep, rol de aarde tot een ‘worst’ van 10 centimeter. Lukt dat? Dan heb je zandleem. Breekt het rolletje, dan heb je klei. En kun je niet eens een worst maken, dan heb je zandgrond.

Moestuin in bakken

Als je een dakterras of balkon hebt, dan kun je nog steeds beginnen met een moestuin door het kiezen van (verhoogde) bakken. Dat is ook een optie voor tuinen. Vul de bak met biologische moestuingrond, bijvoorbeeld van Pokon. Een andere uitstekende optie is Vivimus Groenten en Fruit.  Dit is een bodemverbeteraar voor ‘gewone’ moestuingrond in een tuin, maar leent zich ook heel goed voor het vullen van de bakken.

Ga de hoogte in

Als je praktisch helemaal geen ruimte hebt, is verticaal tuinieren een ideale optie. Je hangt plastic bakjes onder elkaar aan een rooster of scherm. Daar kweek je de groente verder in. Van bovenaf giet je water en het teveel druppelt door naar de plantjes daaronder. Handig én het ziet er prachtig groen uit!

Meer lezen?

Wil je meer weten over hoe je een moestuin begint? Een deel van bovenstaande tips komen uit het boek ‘Mijn Moestuin’ van Wim Lybaert.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Houtskool of briketten, wat heb je nodig?

Barbecueën op houtskool of toch brikketten? Dat hangt er maar net vanaf! Lees er alles over in dit blogitem!

Lees meer...
tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven