Vandaag open van 10:00 - 17:00

Boek jouw tuinontwerp of beplantingsadvies nu online, meer info >

Verpotten - Hoe doe je het nou eigenlijk goed?

Verpotten - Hoe doe je het nou eigenlijk goed?

Het staat vast al op je wensenlijst: lekker de lente vieren met prachtige planten? Doe je planten nu een plezier en ga ze verpotten. Tip: ga voor gróót. Daar houden je planten van [en check meteen de infographic!] 

Hoe weet je wanneer het tijd om je plant te verpotten?

Geef je plant genoeg ruimte door hem te verpotten. Maar waneer moet je dit nou precies doen? 

  • de wortels groeien aan de boven- of onderkant van de pot naar buiten;
  • de plant kiepert voortdurend om, omdat hij te groot is;
  • de pot is gebarsten;
  • de potgrond droogt snel uit;
  • er ontstaan witte afzettingen aan het aardoppervlak.

Voor kleine planten geldt dat je ze eenmaal per jaar moet verpotten. Grote planten moeten om de twee jaar worden verpot. Hoe groot moet die pot precies zijn? Dat is niet heel ingewikkeld (bekijk het filmpje hieronder als je het heel precies wilt weten). Voor de snelle beslissers: Je kijkt hoe groot de kluit is van de plant en zoekt een pot waar deze kluit tweemaal in past. Bekijk onze uitgebreide collectie binnen- en buitenpotten en ontdek gelijk welke afmetingen je nodig hebt. Om van de verpotting een succes te maken, zet je de plant even in een bak met water. Borrelen er geen luchtbelletjes meer op? Dan zit er genoeg vocht in de kluit om een frisse start te kunnen maken. Het verpotten kan beginnen!

Controleer de afwatering van je plant

Heb je een geschikte pot gevonden waarin je je plant kunt verpotten? Check eerst of er een gat in de bodem zit voor de afwatering. Op een pot vol water (verzopen plant! verrotte wortels!) zit niemand te wachten. Zorg ervoor dat de afwatering niet dichtslibt met aarde. Dat doe je door bijvoorbeeld een scherf van een oude pot over het gat te leggen of door een laag van 5 tot 10 centimeter hydrokorrels in de pot te doen. 

Potgrond als vitaminecocktail: kies voor grond met genoeg voedingsstoffen

Voordat je de plant gaat verpotten, moet je eerst de juiste potgrond uitkiezen. Er is keuze te over. Voor bijvoorbeeld de hortensia en rozen is potgrond verkrijgbaar met alle benodigde voedingsstoffen. Geen zin in verlepte plantjes die zijn bezweken door de zomerse hitte? DCM heeft potgrond met waterkristallen. Deze kristallen nemen water op en geven deze af aan de wortels. Een andere goede optie is kokospotgrond van Pokon. Turfstrooisel, tuinturf en houtvezel zuigen het water op, waardoor je planten minder vaak water nodig hebben. Slim! Zoek je potgrond waardoor je planten tegen een stootje kunnen? Dan is Vivimus het overwegen waard. Deze bodemverbeteraar zorgt voor een powerboost voor de wortels en kan veel water opnemen. Vul de pot dan met een deel gewone potgrond en twee delen Vivimus, als gezonde vitaminecocktail voor je plant. Vivimus kun je ook gebruiken voor planten in de tuin. 

Plaats je plant in de nieuwe pot

Nadat je het laagje scherven of hydrokorrels en de potgrond in de pot hebt gedaan, is het tijd om je plant in de nieuwe pot te zetten. Vul de pot verder op met potgrond en druk deze zachtjes aan. Zorg ervoor dat de grond niet boven de rand van de pot reikt, want dat maakt het gieten lastig. Om je plant een leuke uitstraling te geven, is het mogelijk om nog wat siergrind of siermos op de aarde te leggen. Bekijk voor meer informatie over het verpotten van planten de infographic hieronder of vraag advies aan een van onze medewerkers in tuincentrum Osdorp.


Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven