Vandaag open van 09:30 - 18:00

Help je hond de hete zomerdagen door

De Nederlandse zomers kunnen soms erg onvoorspelbaar zijn. Vaak is het bewolkt, regent het en zijn we blij als het 23 graden Celsius is met een strak blauwe hemel. Maar soms heeft het weer in ons kikkerlandje een uitbarsting. Temperaturen van boven de 30 graden Celsius! Niet alleen wij als mens moeten acclimatiseren, maar onze trouwe viervoeters ook. In deze blog vertellen wij jou de do’s en dont’s om jouw hond de hete zomerdagen door te laten komen!

De signalen van oververhitting bij je hond

Als eerst is het handig om te weten wat precies de signalen zijn van oververhitting bij een hond. Als een hond oververhit raakt kan dit erg gevaarlijk zijn en kan dit dus serieuze gevolgen hebben. Een hond kan er zelfs aan overlijden. De volgende signalen geven aan of een hond oververhit is:

 • De hond voelt warm aan
 • De hond heeft een snelle ademhaling
 • De hond eet slecht of niet
 • De hond vertoont lusteloos gedrag
 • De hond braakt
 • De hond valt om en verliest zijn bewustzijn

Het is belangrijk om te weten hoe je moet handelen wanneer je hond oververhit is geraakt, dit is namelijk van levensbelang. Heb je het vermoeden dat je hond oververhit is geraakt? Neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts!

Help je hond de hete zomerdagen door

Tips om je hond koel te houden

 • Vermijd een wandeling op het heetste moment van de dag. Maak liever een wandeling in de vroege ochtend en later in de avond.
 • Zorg voor vers drinkwater. Ververs het water ieder uur. Lauw water laten honden vaak staan. Zit je met je hond in de tuin? Zet de drinkbak dan in de schaduw.
 • Houd je hond uit de zon. De meeste honden zijn zonaanbidders, maar het is niet verstandig om je hond in de felle zon te laten liggen. Zeker met een donkere vacht vangen ze veel warmte op. Zorg voor veel schaduw en koelte.
 • Leg een koelmat neer. Voor extra koelte kun je een koelmat aanschaffen. Honden liggen hier graag op. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar. Bekijk ons assortiment in ons tuincentrum in Amsterdam.
 • Geef een hondenijsje. Het merk Smoofl heeft hele leuke hondenijsjes! Ze hebben verschillende ijssmaken en verschillende grootte ijsvormpjes. Alle producten zijn los verkrijgbaar, maar je kunt ook voor een starterkit gaan. Leuk om cadeau te doen aan een hondenmama of hondenpapa!
 • Smeer de neus van je hond in. Heeft je hond een lichte neus? Smeer hem dan in met zonnebrandcrème. Bij de dierenarts kun je speciale hondenzonnebrandcrème vinden.
 • Speel met water. Wil je hond toch graag spelen in de hitte? Speel dan met een tuinslang als je hond dit leuk vindt. Vind je hond het leuk om te zwemmen? Laat hem dan vooral lekker zwemmen. Dit een leuke en koele activiteit!
 • Koel de kop, oren, hals en poten. Als je hond het niet leuk vindt om met een tuinslang te spelen en niet van zwemmen houdt, koel dan de kop, oren, hals en poten met een natte handdoek.

Help je hond de hete zomerdagen door

Tips wat je vooral NIET moet doen tijdens de warme zomerdagen

 • Laat de bovenkant van de rug droog. Als je de bovenkant van de vacht nat maakt kan dit gaan broeien, dit zorgt ervoor dat de hitte alleen maar toeneemt.
 • Spoel je hond nooit met ijskoud water af. Door plotselinge kou vernauwen de bloedvaten zich en houdt de hond juist warmte vast.
 • Vermijd overmatige inspanning. Wil je hond een apporteerspelletje doen? Dit moet helaas wachten tot de koelere dagen.
 • Ga NIET fietsen met de hond. Je hond naast de fiets laten rennen is een echte no go tijdens de hitte. Honden kunnen door de hitte, dat van het asfalt afstraalt, in een trans raken door oververhitting. Dit kan zo erg worden dat ze niet meer uit de trans raken en komen te overlijden.
 • Vermijd zand en asfalt. Laat je hond niet over zand en asfalt lopen. Dit kan zo heet worden dat de voetzooltjes verbranden.
 • Laat je hond nooit alleen achter in de auto met extreme hitte, dit is levensgevaarlijk!

Help je hond de hete zomerdagen door

Verkoelende producten in ons tuincentrum in Amsterdam

Zorg voor een koele omgeving voor je hond. Wij hebben in ons tuincentrum in Amsterdam veel verkoelende producten in ons assortiment, zoals koelmatten, koelhalsbanden en hondenijsjes! Kom snel langs in ons tuincentrum met jouw trouwe viervoeter (als het niet te warm is), want hij is natuurlijk ook welkom!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven