Vandaag open van 09:30 - 18:00

Boek jouw tuinontwerp of beplantingsadvies nu online, meer info >

Het najaar, de beste tijd om tuinplanten te planten!

Als je denkt aan tuinieren, dan denk je al snel aan het voorjaar in de tuin. Maar wat veel mensen niet weten is dat het najaar eigenlijk de beste periode is om nieuwe tuinplanten aan te planten in je tuin. Juist door te planten in de herfst, kun je bij het begin van de lente al genieten van een groene en bloeiende tuin.

Drie redenen waarom je het best kunt planten in de herfst

Er zijn drie goede en logische redenen waarom je tuinplanten het best in het najaar kunt aanplanten in je tuin, we zetten ze graag voor je op een rij.

1. herfst: regen en zon wisselen elkaar af!

Het belangrijkste voordeel van planten in de herfst is het weer. Waar de lente steeds vaker en langer droogte kent, regent het in de herfst normaliter veel meer waardoor de luchtvochtigheid hoger is dan in de lente. Daarnaast laat de zon zich ook nog geregeld van haar beste kant zien en zijn de nachten langer waardoor er meer dauwvorming is. Dit zorgt ervoor dat je zelf minder water hoeft te geven en je nieuwe tuinplanten kunnen genieten van optimale omstandigheden om te kunnen wennen aan hun nieuwe standplaats. Zo zullen de planten minder snel uitdrogen en doet de natuur beter haar werk.

2. planten ontwikkelen de beste wortels in het najaar

Een ander voordeel van aanplanten in de herfst is dat de bodem nog opgewarmd is door de zomer. Hierdoor slaan planten beter aan. Bomen, struiken, bollen en zelfs vaste planten kunnen makkelijker worden aangeplant omdat ze in deze periode in 'ruststand' verkeren. De grond heeft dan meer tijd om aan de wortels te hechten waardoor deze zich beter zullen ontwikkelen. Sterkere wortels zorgen ervoor dat de plant zichzelf beter kan redden op momenten dat het moeilijker is om voeding en water uit de bodem te onttrekken. Planten die voor de winter worden geplant hebben dus echt een voorsprong in het voorjaar. Ze hoeven in het voorjaar dan niet eerst nog wortel te zetten, maar kunnen al hun energie steken in het groeien en bloeien.

3. jij hoeft alleen nog maar te genieten in het voorjaar

Naast alle praktische voordelen van het aanplanten in het najaar, is het grootste voordeel natuurlijk dat je in de lente meteen kan genieten van het werk dat je al hebt verricht. Daarnaast kan je ook tegelijk aan de slag met voorjaarsbollen. Zo voeg je ook meteen wat kleur toe in het ontluikende voorjaar. Door slim te plannen en een mooie mix aan plantsoorten te gebruiken ben jij het hele jaar verzekerd van een levendige en mooie tuin.

Waarom het najaar perfect is om te planten

Meer handige tips en inspiratie?

Meer handige (tuin)tips, inspirerende beelden en leuke aanbiedingen voor tuin en interieur? Volg tuincentrum Osdorp dan op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief! 

 Volg tuincentrum Osdorp op Facebook voor mooie aanbiedingen, leuke en inspirerende berichten en blijf altijd op de hoogte.

 Volg ons tuinplanten pinbord op Pinterest voor de leukste tuinplanten ideeën.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven