Vandaag open van 10:00 - 17:00

Boek jouw tuinontwerp of beplantingsadvies nu online, meer info >

Wat zijn de sterkste rozen? Mis deze niet!

Wat zijn de sterkste rozen? Mis deze niet!

Mooiste rozenRozen zijn de mooiste diva’s in elke tuin. Daar wil je natuurlijk jaren lang, iedere zomer, van genieten. Maar hoe hou je deze prachtige planten in topconditie? Het recept.

Neem New Dawn, een klimmende zachtroze roos die bloeit tot diep in het najaar. Of de roze-oranje Chippendale, die geurt tot en met oktober. Of de Fairy, een bodembedekkende roos, die zorgt voor een kleed vol roosjes. Een ding staat vast: zonder extra voeding kan deze plant simpelweg niet zulke prachtige bloemen maken. Tijd dus voor het beste voedseldieet voor rozen.

 

Zorg voor een zure grond met kalk

Waar moet je op letten? Rozen houden niet van zure grond en daarom is het aan te raden om regelmatig wat kalk rondom de roos te strooien. Kalk houdt de zuurtegraad van de grond op het juisten niveau en dat vinden rozen, evenals een gazon, wel fijn! Kalk is voor rozen een echte levenselixir, zonder kalk kunnen de wortels van rozen de voedingsstoffen in de bodem moeilijker opnemen. 

Extra voeding

Daarnaast geniet je roos ook van extra rozenvoeding – bloemen produceren vraagt namelijk veel energie van de roos. Neem bijvoorbeeld DCM Meststof Rozen & Bloemen: kalium zorgt voor een intense kleur van de bloemen en een sterke plant en magnesium voor een diepgroene bladkleur. Deze meststof werkt zo’n honderd dagen. Ook heb je Rozen-AZ van ECOstyle, dat vier maanden werkt. Deze meststof zorgt er ook voor dat de wortels zich sterk kunnen ontwikkelen waardoor de roos minder gevoelig is voor bijvoorbeeld meeldauw en sterroetdauw. Rozenmeststof strooi je in het voorjaar, maar ook nog eens na de eerste bloeiperiode – tot half juli. Met een beetje geluk verschijnen er in het najaar nieuwe knoppen. 

Lange bloei

Wat ook helpt voor een zomer (en najaar) vol bloemen is het afknippen van uitgebloeide bloemen. Dat kun je doen bij alle soorten rozen, zoals struikrozen, stamrozen, klimrozen en bodembedekkende rozen. Snoei je niet, dan gaat al de energie naar het vormen van nieuw zaad in de rozenbottels en niet naar nieuwe frisse bloemen. Ook is het handig om te letten op de fanatiek groeiende groene stengels aan de stam (bij de grond) van de roos. Deze kun je het beste snoeien. En ook klimrozen hebben een snoeibeurt nodig. Hoe je dat aanpakt? Bekijk deze filmpjes over het snoeien van rozen.

De sterkste rozen

De sterkste rassen zijn de mooie stamroos Sneeuwwitje, die lichtroze bloemknoppen laat veranderen in prachtige witte rozen. Wil je meer kleur? Een andere sterke roos is de Red Leonardo davinci. Deze rode roos bloeit tot oktober, krijgt veel bloemen en ruikt ook nog eens heel lekker.

Nog meer tips nodig voor het verzorgen en planten van rozen? Dat wordt goed uitgelegd in de opname hieronder.

Bezoek de webshop

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven