Vandaag open van 09:30 - 18:00

Bloemen in je moestuin? Ja! Tips tegen ongedierte

Bloemen in je moestuin? Ja! Tips tegen ongedierte

Beste planten voor moestuinMaak van je moestuin een succes door planten die verknocht zijn aan elkaar te combineren. En let op planten die je beter níet bij elkaar kunt zetten. Tip: er zijn zelfs planten die helpen tegen luizen! 

Het indelen van een moestuin kun je vergelijken met een legpuzzel. Sommige stukjes groen passen echt niet bij elkaar en anderen juist wel. In de plantenwereld wordt dit fenomeen combinatieteelt genoemd. De juiste combinaties kunnen samen ongedierte wegjagen of juist specifieke insecten aantrekken.

Sommige planten zorgen er zelfs voor dat er minder onkruid groeit. Neem de wortelvlieg, die voor de eitjes op zoek is naar wortels. Plant je ui naast de wortels, dan gaat de vlieg juist op die geur af en zijn je wortels gered. Op ons bord op Pinterest vind je het complete overzicht van ‘vrienden en vijanden’ in je moestuin. Hier zetten we alvast de populaire moestuingroenten op een rij.

 

 

  • Radijsjes doen het goed in combinatie met bieten, kropsla, dille en tomaten. Zet radijsjes niet naast komkommers.
  • De komkommer houdt weer niet van tomaten, maar wel van kool, bonen en erwten.
  • Kweek je uien, zet deze dan niet naast koolsoorten of bonen. Wat wel werkt, zijn aardbeien, wortels en bieten.
  • Voor een goede courgette-oogst, zet je de plant naast mais, stokbonen of uien. De courgette heeft geen uitgesproken vijanden.
  • Selderie combineer met je tomaten en prei en stambonen, maar hou je uit de buurt van kropsla.
  • Tomaten houden niet van broccoli als buur, bieslook, maïs en dille. Maar ze zijn wel verknocht aan basilicum, bonen, komkommer, knoflook, sla, ui, peterselie, peper én goudsbloem (ook mooi voor een zonnige uitstraling van je moestuin).
  • Aardbei maak je niet blij met buren als broccoli en bieslook, maar wel met bonen, knoflook, sla, peterselie en spinazie.
  • En bonen houden niet van bieslook, knoflook, prei, ui en peper. Ze doen het prima in de buurt van broccoli, wortel, maïs, komkommer, rozemarijn, aardbeien en tomaten.
  • Heb je aardappels? Die plant je het beste in de buurt van kool, erwten, pompoen, bonen en maïs.

Zet bloemen in

Behalve dat je de kracht van de juiste groenten slim kunt inzetten, helpen bloemen je ook een handje. Echte flowerpower dus.

  • Tegen bladluis en witte vlieg 
  1. Bladluizen (veroorzaken groeistoornissen en verdroging en ook nog schimmels) bestrijd je met lieveheersbeestjes en zweefvliegen. Lieveheersbeestjes lok je met teunisbloem en afrikaantjes, zweefvliegen met boekweit. Witte vlieg – de grote vijand van onder meer de tomaat – bestrijd je door afrikaantjes in de buurt te planten, net als siertabak en zegekruid. De witte vlieg kan de geur van de lichtblauwe bloemen niet verdragen.
  2. Oost-Indische kers is een ‘luizen-vangplant’ en deze kun je heel goed combineren met wortels, komkommer en tomaat.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Plant dan afrikaantjes, duizendblad en petunia’s bij je moestuin. Een gouden combinatie, niet alleen voor een gezonde moestuin, maar deze planten zorgen ook nog eens voor een prachtige bloemenzee. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven