Vandaag open van 10:00 - 17:00

Boek jouw tuinontwerp of beplantingsadvies nu online, meer info >

Planten voor schaduwtuin? Dit zijn ze!

Planten voor schaduwtuin? Dit zijn ze!

Planten voor schaduwtuinPlanten voor je schaduwtuin vinden is altijd een uitzoekwerkje. Uitbundige bloeiers leggen snel het loodje. Goed nieuws: ook van een schaduwtuin kun je snel een prachtige groene oase maken met gekleurde bloemen.

De kunst is te kiezen voor planten met mooi groot blad, met bijzondere vormen en kleuren. Planten die houden van weinig zon en mooi blad hebben, vormen je groene ‘basis’. Deze kun je prima combineren met kleurige bloemen – die tenminste dol zijn op een beetje beschutting. In een schaduwtuin pak je flink uit met vaste planten met groot blad. Zo heb je jarenlang plezier van een mooi aangeklede tuin of balkon. Dit zijn echte schoonheden:

 • Hosta. De absolute topper als je kiest voor mooi blad. In verschillende kleuren: fris groen, donkergroen, tot zelfs vergrijsd en blauwig. In pot komen ze heel mooi uit.
 • Brunnera Macophylla, ook wel het Kaukasisch vergeet-mij-nietje genoemd. Het deels gedraaid blad is rond en de bloemetjes zijn blauw. De plant is tussen de 30 tot 60 centimeter groot.
 • Astilbe, de Pluimspirea. Plant met prachtige pluimen in felle kleuren. Een ideale oplossing als je je balkon of tuin op het noorden kleur wilt geven. Kies voor grond dat water goed kan vasthouden.
 • Polystichum, schildvaren. Deze varen is groenblijvend, zodat je in de winter geen lege plekken hebt. Ook de Polystichum 'Herrenhausen' (naaldvaren) is een mooie optie. Deze wordt zo’n 70 centimeter groot.
 • Verschillende kleuren nodig? Dan is prachtriet een mooie optie.
 • De Carex is een sfeervolle bolle bodembedekker. Denk aan de 'Evergreen', of de ‘Everline’, een variant met een groen blad met een fijn witgekleurd lijntje aan de rand van het blad. De ‘Little Zebra’ wordt met 50 centimeter niet heel hoog en is prima te gebruiken in kleinere schaduwtuinen.

Stap twee. Combineer je schaduwtuin (of balkon) vervolgens met potten vol levendig bloeiende eenjarigen. Ontdek zelf dat een schaduwtuin absoluut niet saai hoeft te zijn, met:

 • Vlijtig liesje. Plant met mooie bloemen, die tot vier centimeter groot worden. De plant wordt zelf zo'n zestig centimter groot. Ook goed zelf te stekken.
 • Knolbegonia’s. Zet begonia’s in een bak of pot en je hebt meteen kleur op je balkon.
 • Hangbegonia’s. Zet je de begonia’s in een hangede pot aan de muur of plafond?  Zorg voor potgrond dat goed water kan vasthouden, zodat je niet voortdurend water hoeft te geven.
 • Fuchsia, de groene tuinprinses met prachtige rode, roze of paarse klokjes. De bellenplant is in wel honderd verschillende soorten verkrijgbaar. Kan tot wel 120 centimeter hoog worden!
 • Torenia’s. Mooie eyecatchers die tot in de herfst bloeit. Verkrijgbaar in blauw, geel, roze, paars en wit. 

Meer tips over de schaduwtuin? Bezoek op 17 of 18 maart 2018 de tuinsessie van Jurgen Smit. Hij weet hoe je van een schaduwtuin of -balkon echt een succes maakt!

Bezoek de webshop

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven