Vandaag open van 09:30 - 18:00

Survivaltips voor kamerplanten

Survivaltips voor kamerplanten

Welke kamerplant doet het goed in de zon? Of op een donkere plek? Of in de badkamer? Een ding is zeker: planten zijn honkvast. Doet een plant het goed op een plek? Een verhuizing van een paar meter kan ‘m al de das omdoen. Kunst is om de ideale plek te vinden voor jouw plant. En ja, dat kan zelfs boven de vensterbank zijn in de volle zon.

De vensterbank lijkt in veel opzichten de beste plek voor planten: veel ruimte en veel licht. Maar toch overleven hier weinig planten. In de winter is het te droog door de opstijgende warmte en in de zomer te heet door de zon. Gelukkig zijn er een paar zonaanbidders die je juist heel gelukkig maakt met een plek op de vensterbank: de cactus en de vetplanten. Het zijn gemakkelijk te houden planten in de meest wonderlijke vormen. Water hebben ze amper nodig.

Vrouwentong overleeft ergste verwaarlozing

Ook de oersterke vintage-plant Sansevieria, oftewel vrouwentong (met die typische puntige bladeren) het goed op deze hotspot. Enkele jaren geleden is de Sansevieria Kirkii nog uitgeroepen tot studentenplant van het jaar: de plant overleefde de ergste verwaarlozing. De vraag voor de Sansevieria is vooral: waar past ie niet?  

Planten voor donkere hoeken

Te weinig licht? De meeste planten laten het dan afweten. Geel blad. Of het blad valt af. Wat doe je dan met al die donkere hoekjes die wel wat opgevrolijkt kunnen worden? Ga voor schaduwliefhebbers. De aglaonema – een van de beste luchtzuiverende planten in huis – kan wel tegen een stootje. Of zet een graslelie of rhapis (van de palmenfamilie) neer. Ook de zamioculcas zamiifolia houdt van donkere plekken en is met z’n bladeren en dikke steel een mooie eye-catcher. Zoek je meer kleur? Kaapse viooltjes in een mooie pot fleuren de boel zeker op.

Planten voor in je badkamer

De badkamer is misschien niet de eerste plek waaraan je denkt als je planten in huis haalt. Dat is jammer, want veel planten gedijen goed in een vochtige omgeving. Geef je badkamer bijvoorbeeld een meer Oosterse uitstraling met bamboe. Zet bijvoorbeeld bamboestengels op water. Zoek je meer kleur, dan is een orchidee –in eindeloos veel kleuren en vormen verkrijgbaar- een prachtige plant voor in je badkamer. Liever iets meer jungle? Varens, luchtzuiverende planten per uitstek, doen het hier ook prima.

Planten voor op een tochtige plek 

Dichtbij een raam dat regelmatig open staat, een deur op een kier: er zijn genoeg plekken in huis waar het regelmatig tocht. Die plek is meestal het doodvonnis voor veel planten. Toch noemen sommige plantenliefhebbers de vrouwentong als plant die zelfs dát weet te overleven. In dit genre past ook de graslelie. Stek voor de zekerheid deze plant (dat gaat heel eenvoudig). Mocht je graslelie bezwijken door de tocht, dan plaats je nieuwe plantjes op een iets veiligere plek.

Kom met al je vragen over kamerplanten naar tuincenturm Osdorp! 

Wil het maar niet lukken met je kamerplanten? Kom dan gerust langs bij ons in het tuincentrum in Amsterdam en vraag advies aan onze kamerplanten experts op de afdeling. Klik hier om alvast een goede indruk te krijgen van onze kamerplanten afdeling.

Bezoek de webshop

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven