Vandaag open van 09:30 - 18:00

7 luchtzuiverende planten voor studenten: goed voor je concentratie

7 luchtzuiverende planten voor studenten: goed voor je concentratie

Wist je dat er planten zijn die de lucht zuiveren terwijl jij druk studeert? Die dus ontzettend goed zijn voor jouw prestaties en concentratie? Hier vind je 7 luchtzuiverende planten die niet mogen ontbreken in jouw studentenkamer. Kom langs bij tuincentrum Osdorp in Amsterdam en kies een luchtzuiverende plant voor jouw kamer!

Voordelen van luchtzuiverende kamerplanten

Als eerste: waarom zou je een luchtzuiverende plant in je kamer zetten? Dat een zuivere lucht belangrijk is, is logisch! Maar op welke manieren verbeteren luchtzuiverende kamerplanten het leven van mensen nu eigenlijk? Wij hebben de voordelen van luchtzuiverende planten voor je op een rij gezet:

  • Het zorgt voor minder ademhalingsproblemen en heeft een positief effect op verschillende longaandoeningen;

  • Luchtzuiverende planten zorgen voor een hogere luchtvochtigheid;

  • Deze planten dienen ook nog eens als een natuurlijke luchtverfrisser.

1. Areca Palm - Chrysalidocarpus

Nummer één volgens NASA, die onderzoek deed naar luchtzuiverende toppers. De Areca palm heeft iets meer verzorging nodig dan de gemiddelde studentenplant. Lees: de palm wil in de zomer een paar keer per week wat water. De Areca palm houdt van een lichte plaats, maar wil geen zon.

Doen: Zoek een plek zonder tocht en uit de buurt van de verwarming.
Niet doen: Zoveel water geven dat de wortels in het water staan. Niet doen. Dan vallen de bladeren uit.

 

2. Graslelie - Chlorophytum comosum

Een luchtzuiverend talentje die je ook nog heel gemakkelijk zelf kunt vermeerderen. Binnen no-time kun je praktisch elke studentenkamer opfleuren. De graslelie kun je gerust een nachtje in een bak met water laten staan. De wortels zuigen zich rustig vol water en daar heb jij geen omkijken naar. Ben je de plant vergeten water te geven? De graslelie maakt dat duidelijk door grijs te worden. Handig!
Doen: Neem een stekje! Heeft een klein plantje aan de stengel kleine worteltjes, dan kun je het plantje zo in een nieuwe pot met aarde zetten.
Niet doen: De plant een plek bij de verwarming geven. Dat trekt de graslelie niet. Ook houdt de plant niet van zonlicht.

 

3. Zinkvaren - Phlebodium aureum

Heel trendy is de zinkvaren, met speelse blaadjes met een grijsblauwe kleur. Komt oorspronkelijk uit de vochtige tropische wouden van Zuid-Amerika. Daar hechten de wortels zich aan de bomen, maar de wortels nemen ook voedsel op. De plant hoeft maar eens per week water.

Doen: Zoek een plek in halfschaduw.
Niet doen: De wortels bedekken met aarde.

 

4. Lepelplant - Spathiphyllum

Een kanjer in het zuiveren van de lucht, met ook nog eens een prachtige bloem. Deze lepelplant komt uit de familie van de aronskelk (Araceae). Ben je vergeten de lepelplant water te geven? De lepelplant laat je dat met hangende blaadjes meteen zien. Twee keer per week flink wat water is voldoende.

Doen: Hangende blaadjes? Water gieten of dompelbad.
Niet doen: De plant in de volle zon zetten.

 

5. Rubberplant - Ficus robusta/elastica

Niet voor niets een plant met een stoere naam. De Ficus robusta scoort van alle ficusplanten het beste op het gebied van luchtzuivering. De rubberplant is gemakkelijk: een plek in schaduw of halfschaduw is voldoende. Ook heeft de plant weinig water nodig. Zorg er alleen voor dat de kluit niet uitdroogt.

Doen: Besproei af en toe de bladeren.
Niet doen: De ficus verplaatsen. Kies dus voor een plek waar de rubberplant heel lang kan blijven staan.

 

6. Drakenbloedboom - Dracaena

Zoek je een plant met wat meer kleur? Dan is de Drakenbloedboom iets voor jou. Deze ‘boom’ is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Fijn: ze houden van droogte, dus je hoeft weinig water te geven. Van direct zonlicht houdt de drakenbloedboom niet, dus de plant is ideaal om een (iets) donkere hoek op te fleuren. De Dracaena marginata is bij uitstek een plant in deze familie die niet van zon houdt. Kies je voor de marginata, zorg ervoor dat je niet teveel water geeft.

 

Doen: Voel met je vingers hoe droog de aarde in de pot is. Is de potgrond droog? Dan geef je wat water.
Niet doen: In de winter net zoveel water geven als in de zomer. Bespaar op water: deze topper kan in de winter zelfs vier weken zonder een druppel.

 

7. Ficus alii

Een kleine of grote studentenkamer: je vindt een ficus voor praktisch elke ruimte. De ficus is ook in verschillende ‘vormen’ verkrijgbaar: bijvoorbeeld als rechtgeaard boompje, of met gevlochten stam. De ficus houdt van een lichte plaats, maar niet van zon. Dan kunnen de bladeren verschroeien. Zet je de plant op een andere plek, dan zal de ficus eerst z’n bladeren laten vallen, om vervolgens weer op te krabbelen.
Doen: Voelt de grond droog aan? Geef dan een scheutje water.
Niet doen: De huiskat met de Ficus laten spelen. De sappen van de Ficus zijn giftig.

Luchtzuiverende binnenplanten kopen in Amsterdam

De beste luchtzuiverende planten voor binnenshuis vind je bij tuincentrum Osdorp, het grootste tuincentrum van Amsterdam. Kom langs en waan je tussen de prachtige planten en bloemen. Wil je meer weten over de juiste planten voor jouw kamer? Vraag onze medewerkers dan om advies over geschikte luchtzuiverende planten!

 Volg tuincentrum Osdorp op Facebook voor mooie aanbiedingen, leuke en inspirerende berichten en blijf altijd op de hoogte.

 Volg ons kamerplanten pinbord op Pinterest voor de leukste interieur-ideeën.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

potten
DIY terrasafscheiding met deze plantenbakken

Een terrasafscheiding van plantenbakken geeft privacy én meer groen in de tuin of op het dakterras. Welke plantenbakken zijn hiervoor het beste geschikt en hoe vul je deze met de juiste planten? We leggen het graag uit!

Lees meer...
barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven