Vandaag open van 09:30 - 18:00

Succesvolle zaden voor in de (pot) grond

Succesvolle zaden voor in de (pot) grond

wortelsHeb je het te druk voor het kweken van zaden op je vensterbank? Geen probleem: nu kun je ook zaden meteen in de (pot)grond stoppen. Dit zijn de succesnummers die weinig zorg nodig hebben.

1. Wortels

Hoe groter het zaad, hoe dieper het in de grond moet, meldt moestuinkenner Wim Lybaert. Dat betekent dat de zaadjes van wortels op zo'n halve tot een centimeter diepte gezaaid kunnen worden. Deze zaden zijn 'lichtkiemers'; ze hebben een beetje licht nodig om te kiemen. Dat doe je door ze niet teveel te bedekken door grond. Zet ook sterk geurende planten erbij, zoals ui, bieslook of basilicum - tegen de wortelvlieg.

2. Uien

Een lekkere groente, die je ook in de winter kunt bewaren! Geef elke ui zeker 7 centimeter de ruimte en plant ze op ongeveer 5 cm diepte. Zorg ervoor dat de puntjes net boven de grond uitsteken. Is het loof verdroogt in de zomer, dan trek je de uien uit de grond.

3. Koriander

Een dankbaar kruid om mee te beginnen. Koriander zaai je niet diep. Uiteindelijk zaait de koriander zelf ook gemakkelijk uit, net als rucola.

4. Courgette en pompoenen

De supergroeiers onder de planten: ze hebben amper een maand nodig om flink te groeien. Van courgette en pompoen heb je niet veel zaad nodig, want behalve dat ze supergroeiers zijn, hebben ze ook veel ruimte nodig. Welke pompoen kun je het beste kiezen? Lybaert adviseert de Hokkaido's en de Butternuts voor de smaak. En voor wie weinig ruimte heeft: de minipompoenen, zoals Sweet Dumpling, Baby Boo en Jack Be Little. Alleen voor de namen al leuk om te proberen.

5. Spinazie

Geef de spinazie-zaadjes lekker de ruimte met 10 centimeter en plant de zaadjes 1 tot 2 centimeter diep. Spinazie is dol op de koele dagen van april. Wanneer je zorgt voor een vochtige bodem, groeit de plant razendsnel en heb je straks 'emmers en emmers spinazie', belooft moestuinman Wim Lybaert.

6. Sla

Een halve centimeter is genoeg om de zaadjes van sla gelukkig te maken. Zorg voor wat variatie om straks genoeg sla te hebben: begin met een rijtje snijsla, daarna een rijtje kropsla en dan een rijtje rucola. Je kunt al over vijf weken je eerste zelfgekweekte sla gaan eten!

Tip

Geen groene vingers? Je kunt ook plantjes kopen die al wat groter zijn gegroeid. Deze kunnen beter tegen een stootje. In ons tuincentrum vind je een uitgebreid aanbod van gekweekte groenten.

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven