Vandaag open van 09:30 - 18:00

8 tips voor een mooi tuinontwerp

Wil je een nieuw tuinontwerp maar heb je geen idee waar te beginnen? Droom je nu al van een uitbundig bloeiende tuin in de zomer, met sfeervolle zithoekjes, of juist een strakke uitstraling voor je terras? Zet dan nu je tuinplannen op papier met deze tips en kom voor meer inspiratie en informatie naar tuincentrum Osdorp!

Tip 1: Doe inspiratie op

Het ontwerpen van je tuin begint met het opdoen van inspiratie!. Wil je een strakke tuin, of juist een weelderige tuin vol planten? Wil je een gebruiksvriendelijke tuin of zit je graag vaak met je handen in de aarde? Moet de tuin vooral een plek zijn om te relaxen? Wil je een tuin waar je kinderen kunnen spelen? Om een duidelijker beeld te krijgen, is het handig om inspiratie op te doen. Pinterest is hiervoor ideaal, een eindeloze bron vol tuinideeën van mensen over de hele wereld.

Neem eens een kijkje op ons Pinbord met mooie tuinontwerpen en tuinideeën >

Tip 2: Maak je tuin ‘moodbord’

Verzamel de plaatjes die bij jouw tuinstijl passen. Selecteer de onderdelen die voor jou belangrijk zijn: van verlichting, bestrating, type afscheiding, afwatering tot beplanting aan toe.

Tip 3: Teken je tuin

Ga niet zomaar aan de slag, maar teken je tuin eerst op papier. Wanneer je het oppervlak van je tuin op papier tekent, is het gemakkelijker om te kijken of je al je tuinwensen kunt realiseren. Geef in de tekening ook de muren van het huis aan, plus de (tuin)deuren. In onderstaande video van Jurgen Smit krijg je praktische tips voor het tekenen van je tuin:

Tip 4: Creëer je droomtuin

In je tuinplan teken je bestrating en begroeiing, de borders, de afscheiding en de plek voor het meubilair. Teken ook alvast de plekken waar je verlichting wilt hebben en waar eventuele waterpunten moeten komen! Tip: Hou rekening met de stand van de zon, wanneer je een terras of vijver wilt aanleggen.

Tip 5: Ruim baan voor je terras

De tuin moet ook de plek zijn waar je kunt ontspannen. Hierin speelt het terras een belangrijke rol. Want daar kun je je loungeset kwijt, of je tuintafel met stoelen en eventueel je barbecue. Hoe groter je terras, hoe beter. Je kunt namelijk ook gaan werken met potten, zodat je altijd groen blijft zien.

Tip 6: Ga de hoogte in

Ga voor groot geldt ook voor tuinschuttingen. Die mogen namelijk twee meter hoog zijn. En wil je pergola’s? Zorg er dan voor dat deze minimaal 2.20 zijn. Datzelfde geldt ook voor groen. Een smalle boom van vier of vijf meter lijkt misschien groot, maar dat valt mee. Kies voor de beplanting ook voor soorten die zorgen voor volume. Hoe meer groen, hoe beter!

Wil je nog meer tips over het aanleggen van je tuin?

Tip 7: Durf te combineren

Gebruik je fantasie bij het ontwerpen van je tuin en mix & match! Juist verschillende materialen maken dat je tuin spannend wordt. Je kunt beginnen met een terras van hout, vervolgens verder gaan met tegels of grind. Je kunt ook kiezen voor een tegelpad, of voor een vijver. Zorg niet alleen voor lage beplanting, maar schiet ook de hoogte in – of zorg voor stevige en forse groeiers. Snoeien kan altijd!

Tip 8: Kom gezellig langs!

Hulp nodig bij je tuinontwerp? Wij staan zeven dagen per week klaar voor iedereen met mooie balkon-, terras- of tuinplannen. Daarnaast hebben we heel veel tips voor je op een rijtje gezet in onze blogs over tuinontwerpen met bestrating, tuinafscheidingen, overkappingen, vijvers en beplanting.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven