Vandaag open van 09:30 - 18:00

De beste vaste planten voor in een plantenbak op een rij

Bij de aanleg van een tuin staan de vaste planten vaak centraal. Deze meerjarige planten gaan immers meerdere seizoenen mee en zullen elk jaar weer opnieuw in bloei komen. Maar, wist je dat je veel vaste planten ook perfect in plantenbakken kan zetten? Zo kun je ook je balkon of dakterras met groen inrichten!

Wat zijn vaste planten?

Vaste planten zijn winterharde planten. Dat betekent dat ze de winter kunnen overleven. Vaste planten zijn meestal kruidachtige planten. In de herfst en winter sterven veel van deze planten boven de grond af, maar ondergronds overleven ze de winter gemakkelijk. Vervolgens komen er in de lente weer jonge scheuten uit, die later vaak een periode lang bloeien. Onder de vaste planten onderscheiden we twee soorten:

 • Wintergroene vaste planten: deze planten behouden hun blad in de winter
 • Niet-wintergroene vaste planten: deze planten sterven in de winter bovengronds af

Met lage soorten, hoge soorten, woekerende én niet woekerende planten zijn er dus veel soorten vaste planten te vinden. Door deze diversiteit en de winterharde eigenschap van de planten, zijn het ideale planten om in een plantenbak te zetten.

De beste vaste planten voor in een plantenbak

Kunnen vaste planten in een bloembak staan in de winter?

Voor de planten zelf is het geen probleem om in de winter buiten te blijven staan. Wat dan wel van belang is, is dat de bloembak vorst kan verdragen. Bij het uitkiezen van de pot is het dus belangrijk om rekening te houden met het materiaal. Zo kun je denken aan plantenbakken van clayfibre of keramiek

Een ander aandachtspunt is dat er gaten onderin de bak moeten zitten, zodat overtollig water weg kan lopen. Vaste planten groeien dan  uitstekend in een pot en aangezien ze ieder jaar terugkomen, kun je er heel lang van genieten zonder dat je ze hoeft te verpotten.

Welke vaste planten kunnen in een bloembak?

Het aanbod aan vaste planten is groot én divers. Hoe kies je nu de juiste planten voor in een pot? De volgende planten zijn hier in ieder geval geschikt voor:

 • Ooievaarsbek
 • Zonnehoed
 • Kattekruid
 • Vetkruid

Vaste planten met bloemen voor in een bloak zijn:

 • Kruipphlox
 • Reigersbek
 • Lavendel
 • Klokjesbloem

Campanula als vaste plant in een plantenbak

Najaarsbloeiers voor afwisseling in het seizoen zijn:

 • Aster
 • Herfstanemonen

Rustige vaste planten om als basis te kiezen zijn bijvoorbeeld:

 • Varens
 • Siergrassen
 • Hartlelie
 • Purperklokje

Purperklokje als vaste plant in een plantenbak

De beste standplaats voor vaste planten in een pot

Je kunt helemaal je slag slaan met verschillende potten in de tuin of op het balkon, maar je kunt bijvoorbeeld ook de hoogte in tuinieren. Met handige systemen kun je zelfs wanden versieren met vaste planten. Uiteraard is het belangrijk om bij de keuze van de planten rekening te houden met de ligging van het balkon of het terras.

 • Balkon of tuin op het zuiden: Anjers, Engels gras, Dropplant, Lavendel
 • Balkon of tuin op het oosten: Ooievaarsbek, zeeuws knoopje, ereprijs, duifkruid
 • Balkon of tuin op het westen: schoenlappersplant, wintergroene ooievaarsbek, leliegras, vrouwenmantel
 • Balkon of tuin op het noorden: hartlelie, akelei, gevlekte dovenetel, varens

Vaste planten op pot | Tuincentrum Osdorp

Tips voor het planten van vaste planten in potten en bakken

De beste periode om aan de slag te gaan met het planten van vaste planten in potten en bakken is het voorjaar. Kies altijd een pot met gaten onderin. Als je eenmaal aan de slag gaat is verse potgrond essentieel voor de gezondheid van de planten. Uiteraard is voldoende water geven belangrijk, zodat je lang kunt genieten van jouw eigen vaste planten jungle. Houd er als laatste rekening mee dat je een goede mix kiest qua bloeiperiode, zodat er van januari tot december geniet van verschillende kleuren in de tuin. Wil je nog meer tips, lees dan verder voor alle informatie over het opmaken van een buitenpot.

Ontdek ons tuincentrum

Meer nieuws of inspiratie voor bloempotten?

 Bekijk ons inspiratie bord op Pinterest met mooie pot en plant combinaties voor buiten. 

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Aanbevolen producten

Gerelateerde items

tuintips
Tips tuincentrum Osdorp december

Buiten is het donker en de bomen hebben hun blad verloren. We zijn druk met de voorbereidingen voor de feestdagen en maken het binnen graag zo gezellig mogelijk. Tussendoor is er ook nog het een en ander te doen in de tuin, op het terras en balkon. We geven je graag tips voor de decembermaand.

Lees meer...
Alle blogs
Tips tuincentrum Osdorp november

Het herfstweer is als vanouds uitermate grillig, net als de temperatuur die dan weer piekt en dan weer daalt. Maar op een windstille, droge dag kun je nog allerlei praktische klusjes doen om de tuin, het terras en balkon herfstbestendig, fleurig en sfeervol te maken.

Lees meer...
kerstdorp
Efteling minidorp tuincentrum Osdorp 2023

Het LuVille Efteling minidorp staat ook dit jaar weer te stralen in tuincentrum Osdorp. Als jij een echte Efteling fan bent, dan wil je natuurlijk alle LuVille Efteling miniaturen verzamelen! In deze blog laten wij jou ons Efteling minidorp zien!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven