Vandaag open van 09:30 - 18:00

Weer naar school: de leukste planten voor kinderen

Weer naar school: de leukste planten voor kinderen

Plant in de klas: de leukste exemplaren voor kinderenHeeft je kind een plant nodig voor in de klas? Veel kinderen verzorgen een plant op school. Welke exemplaren zijn echt speciaal? 

1. Bewegende plant: kruidje roer me niet

Hebben planten nou wel of geen gevoel? Raak je de blaadjes van kruidje roer me niet (Mimosa pucia), dan ben je overtuigd: de plant heeft echt gevoel! Na al een lichte aanraking sluit de plant meteen z’n blaadjes, wacht een uurtje en dan is het kruid weer als vanouds. Ook sluit de plant z’n blaadjes voor de nacht om vervolgens in de ochtend weer te ontwaken. Kruidje is een absolute hit in menig klaslokaal, de kinderen vinden het fantastisch! 

2. Zelf stekken met de graslelie

Planten groeien traag? De graslelie niet! Je begint met één plant en binnen no time heb je tien leuke mini-plantjes. Laat kinderen zelf een uitloper van de graslelie in de grond stoppen en het stekje groeit enthousiast verder tot mooie plant. Ook de variant ‘Bonnie’, met gekrulde blaadjes, is leuk om te stekken. Of kies voor de vaderplant. Je knipt een blaadje van de plant af en steek het steeltje in de grond. Ook met vetplanten kun je dit leuke ‘trucje’ doen. Als je een Crassula hebt, trek je er een blaadje vanaf, laat het even drogen en niet lang daarna komen er worteltjes uit het blaadje die op zoek gaan naar frisse aarde!

3. Op kraamvisite bij de bommenwerper

De naam van deze plant is wat raar, want deze plant is een echte ‘moederplant’ (Kalanchoe daigremontiana). De jonge plantjes groeien namelijk op haar puntige bladen en steken hun babyworteltjes al vroeg in de lucht. Als ze groot genoeg zijn, gooit de plant al die kleine schattige miniplantjes op de grond. 

4. Griezelen met de Davalia varen

De Davalia is een mooie varen. Kijk je onder de bladen van de varen dan zie je er harige pootjes uitsteken, dat zijn de wortels. Met een beetje fantasie lijken het wel harige spinnenpoten. Houdt je kind niet van griezelen? De Davalia varen wordt ook wel konijn- of apenpoot genoemd, klinkt iets vriendelijker.  

5. Spektakel met de vleesetende plant

Nee, ze lusten geen vingers, maar vliegjes des te meer! De vleesetende planten gebruiken tal van attributen om vliegjes te vangen. Zo heb je onder andere een kleefval (zonnedauw), een bekerval (zonnebeker) en een dichtklappende val (venusvliegenvanger). Maak eens een griezelbak! Zorg dat deze planten niet droog komen te staan, regenwater is het allerbeste, want er zit teveel kalk in gewoon kraanwater.

6. Orchidee

Betoverende bloem die in elke Disney-film thuishoort. De orchidee heeft niet veel verzorging nodig en is een absolute eyecatcher in het klaslokaal. Verkrijgbaar in heel veel kleuren en formaten, dus kiezen maar. 

7. Pannenkoekplant

Alleen de naam is al leuk. De Pannenkoekplant (Pilea peperomioides) heeft ronde, stevige en vlezige bladeren, als groene pannenkoekjes op lange dunne stengels. Je kunt de pannenkoekplant –ook wel ‘moneyplant’ genoemd- gemakkelijk vermeerderen, door nieuwe uitlopers in een potje met water te zetten. Daarna plant je een uitloper met kleine worteltjes in een potje. Leuk om samen met je kind potjes te maken met baby-pannenkoekplantjes.

Bekijk hier hoe leuk het kruidje-roer-me-niet is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Let op: Sommige planten kunnen tijdelijk niet aanwezig zijn in ons tuincentrum. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven