Vandaag open van 09:30 - 18:00

7-stappenplan voor je eigen balkontuin

7-stappenplan voor je eigen balkontuin

Een balkon is meestal niet groot, maar juist op dit kleine oppervlak kun je een prachtige balkontuin maken. Een stappenplan, met een paar handige tips voor maximaal resultaat.

 

1. Wat wil je met je balkontuin?

Denk voordat je met je balkontuin aan de slag gaat, wat voor tuin je wilt. Wil je een kruidentuin, waaruit je zo je verse munt, bieslook of peterselie kunt plukken? Of wil je graag een bloementuin, waar je heerlijk kunt chillen?

2. Een rustige of uitbundige balkontuin

Wat voor plek moet je balkontuin worden? Een plaats waar je energie van krijgt, of waar je juist rustig van wordt? Kies de planten die hierbij passen. Zo geven paars, oranje, rood en geel energie, en zorgen witte kleuren, roze, blauwe, groene en grijze tinten voor rust. Maar ook de locatie van je balkon is belangrijk voor de keuze van je planten. Op het noorden is het aanbod van geschikte planten weer heel anders dan voor een balkon op het zuiden. Heb je veel schaduw? Daar doen planten met grotere bladen het vaak goed.

3. Teken je plan uit

Teken op een papier een plattegrond van je balkon. Waar staan de muren, waar is het hek? Hoeveel ruimte heb je precies? Heb je aan de zijkanten ruimte, of is er een stukje muur tussen het raam en de deur? Wil je een plek waar je kunt zitten? Denk je aan een stoel, of een compleet bistro-setje? Of een tafeltje waar je je tuingereedschap kunt bewaren? Geef alles aan en met dit plattegrond kun je aan de slag.

4. Gebruik de muren van je balkon

Of je nu kiest voor een kruidentuin of bloementuin, voor elke balkontuin geldt: ga de hoogte in. Benut stukjes muur en gebruik de zijkanten voor bijvoorbeeld verticaal tuinieren. In ons tuincentrum vind je bijvoorbeeld bakjes die je eenvoudig aan een hekwerk kunt hangen. Zowel geschikt voor verse kruiden, als voor kleurrijke eenjarige – en meerjarige planten!

5. Maximaal vier tinten

Een belangrijke regel voor het maken van je balkontuin is: zorg voor eenheid. Hoe meer eenheid, des te rustiger je balkontuin lijkt. Als je allemaal planten aanschaft die qua kleur niet op elkaar aansluiten, heb je misschien straks een bloemenzee, maar voelt de balkontuin niet als een geheel. Hoe zorg je wel voor rust op je balkon? Kies bij het kopen van planten voor maximaal drie tot vier tinten. En wil je lang plezier van je bloemen? Knip de uitgebloeide bloemen af en je hebt een hele zomer lang plezier van je planten.

6. Combineer de planten

Als je aan de slag gaat met de balkonbakken, denk ook dan aan de hoogte (en diepte!). Combineer kleurrijke eye-catchers ook met bladplanten. Zet hoge planten bij hangende planten. Zo gebruik je alle ruimte rondom en in de plantenbak en krijg je een bloeiend geheel.

7. Niet vergeten: de potten

Potten zijn sfeermakers. Je kunt prima afwisselen met verschillende formaten. Wil je meer eenheid en rust in je balkontuin, kies dan voor potten met dezelfde tinten. Leg onderin de potten hydrokorrels voor een goede drainage. Gebruik speciale potgrond die extra water kan opnemen. Je hebt ook potten met een speciaal waterreservoir. Zo hou jij je planten ook in topconditie tijdens zomerse dagen!

Fotocredits: Mooiwatplantendoen.nl

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven