Vandaag open van 09:30 - 18:00

Tips tuincentrum Osdorp januari

Tips tuincentrum Osdorp januari

Januari, de kerstboom is de deur uit maar met een mooie kamerplant vul je de lege ruimte snel weer op. Daarnaast is januari bij uitstek de maand om nieuwe tuinplannen te maken en zaden te bestellen. Dit en nog veel meer handige tuin- en interieurtips lees je hier in de tips van tuincentrum Osdorp! Sommige tips zijn in diepte voor je uitgewerkt, klikt erop om er meer over te lezen! 

Interieurtips januari

 • Ga voor een vintage-jungle! Als de kerstboom met alle lichtjes uit de woonkamer is verdwenen, mis je toch iets, tijd om na te denken over mooie eye-catchers in huis. Wat dacht je van vintage-planten? Deze planten – heel populair in de jaren zestig en zeventig- zijn nu ook een enorme trend.
 • Bewaar de kerstverlichting nog even. Mis je de gezellige sfeer van december? De mooie lichtsnoertjes kun je prima combineren in vaasjes, of in mooie stukken voor op tafel. Ga creatief aan de slag met hout en zijden bloemen en je woonkamer ziet er meteen knus uit. Ook kun je alvast de lente in je huis halen met manden vol bloembollen –zoals narcissen, hyacinten en blauwe druifjes.

Tuintips januari

 • Start met je tuinvoornemens! Was je vorig jaar niet helemaal tevreden over je tuin? Te weinig kleur, of mis je een gezellige zithoek? Wil je graag tuin waar je geen omkijken naar hebt, of wil je vooral graag een groene oase? Januari is de ideale maand om nieuwe tuinplannen te maken. Wanneer je aan de slag gaat aan de tekentafel, zie je wat er nodig is voor je tuin make-over en kun je meteen in het voorjaar starten. 
 • Check de kuipplanten. De temperatuur daalt nu wel heel snel! Er zijn verschillende subtropische kuipplanten –denk aan de oleander en de fuchsia- die vorst niet kunnen verdragen. Zet deze in de garage of in een koele slaapkamer. Tip: vergeet ze niet water te geven en zet af en toe een raam open.
 • Zorg voor een winterjasje tegen de vorst. Winterharde planten overleven de kou wel, maar het is wel verstandig de potten goed in te pakken met noppenfolie, vliesdoek of rietmatten. Rozen doe je een plezier door de entplek te beschermen tegen vorst. Bij stamrozen zit deze plek boven aan de steel. Bind een lapje jute er omheen. Heb je rozenstruiken? Strooi dan wat boomschors of turf bij de stam.
 • Valt er veel regen? Is januari een maand met veel regen? Hark dan de rotte bladeren weg, want je wilt niet dat je planten gaan rotten. Als het een droge maand is, zijn de gevallen bladeren juist een extra beschermende ‘deken’ voor je tuin. Die laat je dus liggen.
 • Vorst voorbij? Alleen als het niet vriest, is januari een ideale maand om bomen te snoeien. Knot wilgen en snoei kale struiken en bomen, appel- en perenbomen en dak- en parasolbomen. Doe dit alleen op een vorstvrije, droge dag. Tot half januari kun je de druif terugsnoeien, want daarna komt de sapstroom weer op gang. Doe je het daarna, dan bloedt de druif dood. Check onze blogs en kijk hoe je jouw type fruitboom het beste kunt snoeien.
 • Vergeet ook de vogels niet. Die nu weinig te eten hebben. Hang vogelvoer op en zorg voor schoon drinkwater. Als je de netjes voor je raam hangt, heb je ook nog een mooi schouwspel.
 • Onkruid wieden in januari? Jazeker! Als de winter niet te koud is geweest, begint het eerste onkruid al te groeien. Als je nu meteen deze plantjes verwijderd, scheelt het je in het voorjaar heel veel werk.
 • Rommel opruimen. Omdat januari een rustige maand is qua tuinklusjes, heb je wat tijd over om rommel weg te gooien. Zorg dat je gereedschap op een schone, droge plek hangt (tip: maak een gereedschapsrek in de garage of schuur) zodat je straks meteen aan de slag kunt. Maak ook alvast zaaibakken en -potjes schoon.

Moestuintips januari

 • Aan de tekentafel! Hoe ziet jouw moestuin er straks uit? Welke kruiden en groente hoop je straks te oogsten? Tijd om een moestuinplan op papier te zetten. Online zijn er handige schema’s te vinden voor het beste indeling van de moestuin. Heb je niet eerder een moestuin gehad? Start met eenvoudige groenten, zoals courgettes, radijzen, snijsla en rode bietjes.
 • Zaden inkopen. Bijzondere soorten zijn snel uitverkocht. Ook kun je zaad-mengsels bestellen, waardoor je bijvoorbeeld verschillende rassen kunt zaaien van dezelfde groente. Resultaat: verschillende smaken en vormen!

Vijvertips januari

 • Blad verwijderen. Het bladvrij houden van het water is een belangrijke klus in de herfst- en wintermaanden. Vis ze er met een schepnet uit, of zorg voor een net, zodat de bladeren überhaupt niet in het water vallen.
 • Ijsvrij houden. Heb je vissen in de vijver? Zorg er dan voor dat de vijver niet helemaal dichtvriest, want anders sterven de vissen door zuurstofgebrek. Dat kun je doen door een zuurstofpompje te plaatsen of een bal in de vijver te laten drijven.  

Meer handige tips van tuincentrum Osdorp?

Meer tips van tuincentrum Osdorp? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan krijg je ze automatisch in je mailbox! 

Gerelateerde items

tuintips
Tips tuincentrum Osdorp februari

Februari, kamerplanten en interieur staan nog volop in de spotlights, maar het is hoog tijd om na te denken over je tuinplannen voor het komende jaar. Ook kunnen/moeten er alvast wat kleine klusjes worden opgepakt voor een goede start van het nieuwe tuinseizoen, zoals het strooien van tuinkalk en het snoeien van heesters. 

Lees meer...
tuintips
Je tuin ontwerpen? Met deze tips bereik je het beste resultaat :)

Wil jij komend jaar je tuin opknappen? Volg dan onze tips en voor je het weet heb je een prachtig tuinontwerp en kan je aan de slag!

Lees meer...
kerst
Kerst en Sint cadeau ideeën voor minder decemberstress

Met deze Kerst en Sinterklaas cadeau ideeën ben jij zo verlost van de welbekende december cadeaustress! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven