Vandaag open van 09:30 - 18:00

Tips tuincentrum Osdorp januari

Januari, de kerstboom is de deur uit maar met een mooie kamerplant vul je de lege ruimte snel weer op. Daarnaast is januari bij uitstek de maand om nieuwe tuinplannen te maken en zaden te bestellen. Dit en nog veel meer handige tuintips lees je hier in de tips van tuincentrum Osdorp!

Tuintips januari

Geen zin om te lezen? Scrol dan verder voor de YouTube video van Jurgen Smit. 

  • Start met je tuinvoornemens! Was je vorig jaar niet helemaal tevreden over je tuin? Te weinig kleur, of mis je een gezellige zithoek? Wil je graag een tuin waar je geen omkijken naar hebt, of wil je vooral graag een groene oase? Januari is de ideale maand om nieuwe tuinplannen te maken. Laat je alvast inspireren door onze Pinterest pagina >
  • Check je kuipplanten. Er zijn verschillende subtropische kuipplanten, zoals de oleander en de fuchsia- die vorst niet kunnen verdragen. Zet deze in de garage of in een koele slaapkamer, maar vergeet niet om ze water te geven.
  • Zorg voor een winterjasje tegen de vorst. Pak vorst gevoelige planten tijdens koude winterdagen goed in met noppenfolie, vliesdoek of rietmatten. Rozen doe je een plezier door de entplek te beschermen tegen vorst, bij stamrozen zit deze bijvoorbeeld boven aan de steel. Bind er een lapje jute omheen. Heb je rozenstruiken? Strooi dan wat boomschors of turf bij de stam. Meer weten? Lees dan ons blogitem 'Zo bescherm je planten tegen vorst >'
  • Valt er veel regen? Is januari een maand met veel regen? Hark dan de rotte bladeren weg, want je wilt niet dat je planten gaan rotten. Als het een droge maand is, zijn de gevallen bladeren juist een extra beschermende ‘deken’ voor je tuin. Die laat je dus liggen.
  • Vorst voorbij? Als het niet vriest is januari een ideale maand om bomen te snoeien. Knot wilgen en snoei kale struiken en bomen, appel- en perenbomen en dak- en parasolbomen. Doe dit alleen op een vorstvrije, droge dag. Tot half januari kun je de druif terugsnoeien, want daarna komt de sapstroom weer op gang. Doe je het daarna, dan kan je druif doodbloeden. 
  • Onkruid wieden in januari? Jazeker! Als de winter niet te koud is geweest, begint het eerste onkruid al te groeien. Als je nu meteen deze plantjes verwijderd, scheelt het je in het voorjaar heel veel werk.
  • Rommel opruimen. Omdat januari een rustige maand is qua tuinklusjes, heb je wat tijd over om rommel weg te gooien. en je schuur op te ruimen, zo start jij het tuinseizoen goed!

Bekijk de tuintips januari van Jurgen Smit:

 

Moestuin tips januari

  • Aan de tekentafel! Hoe ziet jouw moestuin er straks uit? Welke kruiden en groente hoop je straks te oogsten? Tijd om een moestuinplan op papier te zetten. Online zijn er handige schema’s te vinden voor de beste indeling van de moestuin. Heb je niet eerder een moestuin gehad? Start met eenvoudige groenten, zoals courgettes, radijzen, snijsla en rode bietjes.
  • Zaden inkopen. Bijzondere soorten zijn snel uitverkocht. Ook kun je zaad-mengsels bestellen, waardoor je bijvoorbeeld verschillende rassen kunt zaaien van dezelfde groente. Resultaat: verschillende smaken en vormen!

Tips tuincentrum Osdorp januari

Vijvertips januari

  • Blad verwijderen. Het bladvrij houden van het water is een belangrijke klus in de herfst- en wintermaanden. Vis ze er met een schepnet uit, of span een net over de vijver, zodat de bladeren überhaupt niet in het water vallen.
  • Ijsvrij houden. Heb je vissen in de vijver? Zorg er dan voor dat de vijver niet helemaal dichtvriest, want anders sterven de vissen door zuurstofgebrek. Dat kun je doen door een zuurstofpompje te plaatsen of een bal in de vijver te laten drijven.

Tuindieren tips januari

  • Vergeet ook de vogels niet. Die nu weinig te eten hebben. Hang vogelvoer op en zorg voor schoon drinkwater. Als je de netjes voor je raam hangt, heb je ook nog een mooi schouwspel.
  • Help de egels de winter door. Plaats speciale egelhuizen. Zorg voor egelvriendelijke voeding, zoals speciaal egelvoer of ongezoete kattenbrokken. Zet een bakje in de tuin met een klein laagje drinkwater. Geef absoluut geen melk, aangezien egels lactose-intolerant zijn. Maak kleine openingen in hekken en hagen, zodat egels gemakkelijk je tuin in en uit kunnen. Zorg ervoor dat je tuin helemaal egelveilig is. Beperk nachtverlichting, aangezien egels nachtdieren zijn. Ruim niet al het tuinafval op. Egels verstoppen zich graag in een stapel bladeren en takken.

Tips tuincentrum Osdorp januari

Kom langs bij tuincentrum Osdorp in Amsterdam

Heb jij al mooie tuinplannen maar kan je nog wel wat advies gebruiken? Kom gerust langs in ons tuincentrum in Amsterdam voor advies of gewoon om inspiratie op te doen. Meer tips en insporatie? 

 Volg ons op Pinterest voor de leukste tuin-ideeën.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
tuinplanten
Tuinontwerp: tips en advies bij beplanting

Ben je bezig met je tuinontwerp en wil je veel groen toevoegen? Lees dan snel verder voor onze tips en advies!

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven