Vandaag open van 09:30 - 18:00

Anti luizen tips

Anti luizen tips

Jouw roos in knop of je net ontluikende kamperfoelie: luizen zijn er dol op. Wat moet je doen tegen groene luizen? We vroegen het onze groen-medewerkers en ook onze Facebook-volgers Varenka Hoogendoorn, Helen van Bottenburg-doesburg, Els Spruitenburg-philippo, Anita van Eeuwijk, Fred Regterink en Isabella Reed gaven hun beste tips. Davy Pratasik kwam wel met een heel opvallende oplossing. We zetten ze voor je op een rij.

1. De meeste adviezen tegen luizen zijn slimme huis-tuin-en-keuken oplossingen. Zo vertelde Varenka dat je tabak een dagje in het water moet weken. Daarna giet je dit tabakwater bij de plant. De plant zuigt het water op. “Dat vinden die groene rakkers niet lekker”, aldus Varenka. Geen tabak in huis? Dan is de tip van Els iets voor jou: week een ui in water en besproei je plant daarmee. “Wel een paar keer sproeien.”

2. Zeepsop met een beetje spiritus mengen en hiermee de kolonie luizen besproeien, is een tip van Helen. “Is de luis zo verdwenen!”

3. Heb je geen geduld om ui of tabak te weken? Of heb je behalve luis ook nog last van andere vervelende insecten? Dan zijn er ook nog redelijk vriendelijke middeltjes tegen luizen, zoals Natria Duoflor Spray. Je sprayt ’s avonds op de knoppen (niet op bloeiende bloemen!) en herhaal de behandeling vijf dagen later nog eens. Heb je last van luizen op je groente? Kies dan voor een variant die geschikt is voor je moestuin. Deze middeltjes helpen ook tegen andere insecten, zoals spintmijten en witte vlieg. Een merk dat zich presenteert als de meest milieuvriendelijke keuze is Ecokuur. Het middeltje ‘bladinsecten-concentraat’ maakt korte metten met tal van ‘vretende en zuigende insecten’.

4. Larfjes van lieveheersbeestjes. Hongerige larfjes, die graag heel wat luizen verslinden. Handig, en daarna heb je ook nog eens mooie lieveheersbeestjes. Deze tip komt van Anita. “Ik had luizen op mijn kruiden. Binnen een week was ik van mijn probleem af.” Een mooie oplossing, maar niet heel goedkoop. Ook de tip van Isabella.

5. Hoewel spiritus met zeepsop inderdaad helpt, is het wegknippen van aangetaste bloemen ook een optie, zegt Fred. En als de plant er heel slecht uit gaat zien, koopt hij een nieuwe bij ons tuincentrum ;)

6. Zijn er nog meer oplossingen tegen een luizenplaag? Jazeker, zegt Davy. “Onze mussen zijn heel blij met de luizen, dus lekker niets aan doen.” Nu nog even de mussen wijzen op het legertje luizen in jouw tuin. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinmeubelen
Dit is het verschil tussen all-weather en normale tuinkussens!

Geen ruimte en zin om je tuinkussens elke keer op te ruimen als het gaat regenen? Kies dan voor all-weather tuinkussens.

Lees meer...
barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
tuinhout
Zo plaats je stenen, houten of composiet tegels op een dakterras of balkon!

Benieuwd hoe je binnen 5  eenvoudige stappen een mooi 'betegeld' dakterras of balkon hebt? Lees dan verder voor alle tips! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven