Vandaag open van 10:00 - 17:00

Barbecue kopen? Deze aankooptips wil je niet missen!

Geen spijt krijgen van de aankoop van je barbecue? Met deze aankooptips zal dat jou niet overkomen! Iedereen kent de klassieke kogelvormige houtskoolbarbecue, maar tegenwoordig zijn er veel meer soorten verkrijgbaar. Denk hierbij aan gasbarbecues, kamado bbq's, elektrische barbecues en pelletbarbecues. Elk type is in meer of mindere mate geschikt voor verschillende barbecue- en grillmethodes. In dit blog lees je er alles over en plaatsen we jou in een grillhokje!

Wat voor type barbecueër ben jij?

Je bent er over uit, je wilt een nieuwe bbq kopen. Maar, wat voor barbecue moet het worden? Ons advies is om eerst te bepalen wat je wensen zijn en hoe jij je nieuwe barbecue wilt gaan gebruiken. Wij maken onderscheid tussen drie verschillende soorten barbecueërs:

  • De gezelligheids-griller: jij wilt gewoon lekker hamburgers, worsten en speklappen grillen en ondertussen van een drankje genieten in de zon. Slow-cooking? Daar heb jij geen tijd voor!
  • De experiment-griller: doordeweeks ben jij een gezelligheids-griller, maar op een mooie zondag ben jij wel in voor wat bijzondere grilltechnieken, zoals slow-cooking en roken met houtsnippers!
  • De grillexpert: doordeweeks en het weekend maken voor jou geen verschil, jij wilt altijd de beschikking hebben over de beste grilltechnieken en sluit geen compromissen. 

Heb je al een beetje in je hoofd wat voor type barbecueër jij bent? Dan gaan we verder om te kijken welk type barbecue daar het beste bij aansluit.

BBQ kopen? Met deze aankooptips kom jij goed beslagen ten ijs!

Welke soorten barbecues zijn er?

Elke soort barbecue heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is dus goed om ze allemaal eens op een rijtje te zetten om je zo een goed beeld te vormen van de bbq die bij jou past. We behandelen in dit blog houtskool bbq's, gasbarbecues, elektrische bbq's en kamado bbq's. Daarnaast zullen wij een beetje generaliseren, want er zijn altijd uitzonderingen.  

Houtskoolbarbecues

Aankooptips: de voor- en nadelen van een houtskoopbarbecue

Een barbecue op houtskool is de meest bekende en klassieke vorm van barbecueën. We hebben het hier over enkelwandige, metalen barbecues waarmee je vlees, vis en andere lekkernij grilt boven gloeiendhete kolen of briketten.

Bij deze barbecues is het vaak wat lastiger om de temperatuur nauwkeurig te reguleren, zeker als de betreffende barbecue geen deksel heeft. Het langzaam garen van vlees volgens de slow-cooking methode is hierdoor lastig en zonder deksel vrijwel onmogelijk. Het best geschikt zijn houtskoolbarbecues dan ook voor direct (eten direct boven de hittebron) en indirect (eten niet direct boven de hittebron) grillen.

"perfect voor gezelligheids-grillers en experiment-grillers met geduld"

Wat ons betreft zijn houtskoolbarbecues perfect voor gezelligheids-grillers die zonder poespas gezellig een avondje willen barbeuceën. Ook experiment-grillers die het geen probleem vinden om bij het toepassen van de slow-cooking techniek de temperatuur nauwlettend in de gaten te houden kunnen kiezen voor dit type barbecue.

Houtskoolbarbecue score op grilltechniek:

  • Direct grillen: +++
  • Indirect grillen: +++
  • Slow-cooking: ++

De voordelen van houtskoolbarbecues

  • Klassieke barbecuemaak.
  • Voordelig in de aanschaf.
  • Door wielen en het lichte gewicht vaak makkelijk te verplaatsen.

De nadelen van houtskoolbarbecues

  • Komt langzamer op temperatuur dan gas- en elektrische barbecues.
  • Temperatuur lastig te reguleren, zeker zonder deksel.
  • Rookvorming kan zorgen voor overlast. 
  • Asresten moeten regelmatig worden opgeruimd.

De kamado barbecue

Aankooptips: de voor- en nadelen van een kamado barbecue

De kamado bbq is een ei-vormige keramische barbecue op houtskool met een zware deksel. De kamado heeft een isolerende laag van keramiek waardoor je zeer hoge temperaturen (tot 375 graden Celsius) kunt bereiken. Door de ventilatieroosters te gebruiken kun je zeer nauwkeurig en stabiel de temperatuur bepalen. Dit maakt de kamado bij uitstek geschikt voor alle bereidingstechnieken: grillen, bakken, stomen, roken en slow-cooking. Met een kamado bbq ben jij de koning van de buurt.

Kamado score op grilltechniek:

  • Direct grillen: +++
  • Indirect grillen: +++
  • Slow-cooking: +++

De voordelen van de kamado barbecue

  • Perfecte controle over temperatuur
  • Geschikt voor alle bereidingstechnieken
  • Vlees is per definitie sappiger door de keramische binnenlaag

De nadelen van de kamado barbecue

  • Duurt langer voor hij op temperatuur is dan gas of elektra
  • Erg zwaar en daardoor lastig te verplaatsen
  • Vereist iets meer oefening dan een standaard barbecue
  • Relatief duur in de aanschaf

Gasbarbecues

Aankooptips: de voor- en nadelen van een gasbarbecue

Met een gasbarbecue kook je niet op houtskool of briketten maar op gas afkomstig uit een gasfles. Een gasbarbecue is snel op temperatuur, de temperatuur is vaak eenvoudig te reguleren en ze zijn bijna onderhoudsvrij. Ideaal toch? Nou, niet altijd!

"een gasbarbecue is ideaal, mits je weet wat jouw wensen zijn en welke daaraan voldoet"

Om slow-cooking toe te kunnen passen moet een barbecue een minimum temperatuur van ergens tussen de 70 en 95 graden aan kunnen houden. Dat is bij gasbarbecues met slechts één krachtige gasbrander niet mogelijk, op de laagste stand stijgt de temperatuur dan eenvoudig tot ver boven de 100 graden waardoor slow-cooking is uitgesloten. Voor het dichtschroeien van vlees moet een barbecue juist een hele hoge temperatuur van tussen de 260 en 285 graden kunnen bereiken waarvoor je één hele krachtige of soms meerdere gasbranders nodig hebt, ook daar beschikken niet alle gasbarbecues over. Kortom, een gasbarbecue is ideaal, maar je moet wel eerst bepalen wat jouw wensen zijn en kijken welke gasbarbecue daaraan voldoet. 

Gasbarbecue score op grilltechniek:

  • Direct grillen: +++
  • Indirect grillen: +++
  • Slow-cooking: +(++) afhankelijk van de branders

De voordelen van gasbarbecues

  • Snel op temperatuur.
  • Temperatuur is makkelijk te regelen met draaiknop.
  • Weinig last van rook dus geschikt voor balkons.
  • Weinig onderhoud.

De nadelen van gasbarbecues

  • Vaak lastig te verplaatsen door gewicht en formaat.
  • Bij modellen met één brander kan het temperatuurbereik (min. en max.) beperkt zijn. 
  • Gasbarbecues, met name de buitenkeukens zijn vaak duurder dan houtskoolbarbecues.

Elektrische barbecues

Aankooptips: de voor- en nadelen van een elektrische barbecue

De elektrische bbq is duidelijk in opkomst en wij snappen wel waarom! Een elektrische barbecue is snel op temperatuur, de temperatuur is vaak eenvoudig te reguleren, ze zijn bijna onderhoudsvrij en als er een stopcontact in de buurt is kan je altijd barbecueën. Zo wordt je in ieder geval niet meer verrast door een lege gasfles of tekort aan houtskool. 

"een elektrische barbecue is de beste keuze voor op een balkon"

Daarnaast bieden ze uitkomst voor mensen met weinig ruimte en mensen met een balkon die graag willen barbecueën zonder de buren tot last te zijn. Ook hoef je niet te sjouwen met zware gasflessen of zakken houtskool, best prettig als je veel trappen op moet. 

De meeste elektrische barbecues beschikken over één groot gloeispiraal waarbij de temperatuur via een draaiknop kan worden ingesteld. Perfect voor de gezelligheids-griller, aan en gaan! De experiment-griller en de grillexpert lopen hier echter tegen dezelfde beperking aan als bij de gasbarbecue met één grote gasbrander. De minimum temperatuur is snel te hoog voor slow-cooking (70-95 graden) en de maximum temperatuur is vaak te laag voor het snel dichtschroeien van vlees (260-285 graden). 

Er zijn echter elektrische barbecues, zoals de Weber Pulse 2000 , die het allemaal kunnen, en goed ook! Deze elektrische barbecues hebben vaak twee branders waarmee de temperatuur zowel heel laag kan blijven als hoog kan oplopen. Daarnaast hebben deze modellen vaak als enige een thermostaat waardoor je de temperatuur gewoon instelt op de gewenste waarde, de barbecue doet de rest. 

Elektrische barbecue score op grilltechniek:

  • Direct grillen: +++
  • Indirect grillen: +++
  • Slow-cooking: +(++) afhankelijk van de gloeispiralen. 

De voordelen van elektrische barbecues

  • Snel op temperatuur.
  • Temperatuur is makkelijk in te stellen.
  • Minst last van rook dus de beste keuze voor op het balkon.
  • Wenig onderhoud.
  • Door het compacte formaat en het ontbreken van kool en gas makkelijk te verplaatsen en op te bergen.

De nadelen van elektrische barbecues

  • Stopcontact vereist, dus barbecueën in het park is er niet bij.
  • Door het compacte formaat niet ideaal voor grote groepen.
  • Bij modellen met één groot gloeispiraal kan het temperatuurbereik (min. en max.) beperkt zijn. 

Welke grilltechnieken zijn er?

Afhankelijk van de barbecue die je kiest, kun je verschillende grilltechnieken toepassen. De meest bekende technieken om te grillen zijn direct grillen, indirect grillen en slow-cooking. De direct grill methode is het eenvoudigste toe te passen. Direct grillen kan met elk type barbecue. Bij een houtskoolbarbecue plaats je het gerecht recht boven de brandende kolen. Direct grillen doe je op temperaturen van 170 - 230 graden.

Bij indirect grillen maak je een soort heteluchtoven van je barbecue. Het is daarbij van belang dat je barbecue een deksel heeft, en een ingebouwde thermometer zodat je de temperatuur goed kan controleren. Bij indirect grillen gaat het om grotere stukken vlees die je langzaam laat garen op een lagere temperatuur (120 - 175 graden). Vandaar dat een deksel en thermometer vereist is voor deze manier van grillen. Bij een houtskoolbarbecue plaats je de kolen rondom een lekbak en direct daarboven het gerecht. Zo zorg je dat het gerecht indirect verhit wordt door circulatie van hete lucht. Bij een gasbarbecue creëer je dit effect door niet alle branders tegelijk te gebruiken. Door enkele branders uit te laten staan, creëer je warmtezones waarmee je indirect kunt grillen.

Slow-cooking is een soort ultieme vorm van indirect grillen. Je verlengt het proces en verlaagt de temperatuur naar 80 - 110 graden. Het controleren van de temperatuur wordt hier nog belangrijker dan bij de andere technieken. Vandaar dat de Kamado bbq het beste is voor slow-cooking.

Slow-cooking op kamado bbq tuincentrum osdorp

De voor- en nadelen per barbecue op een rij:

We zetten nog even alle voor- en nadelen van de type barbecues op een rijtje. Hopelijk heb je zo voldoende informatie om je keuze te maken en zien we je binnenkort in ons tuincentrum in Amsterdam verschijnen. Je bent natuurlijk ook van harte welkom om hier online verder te shoppen.

  Houtskoolbarbecue Gasbarbecue Elektrische barbecue Kamado barbecue
Onderhoud Gemiddeld Weinig Weinig Gemiddeld
Gemiddelde prijs €/€€ €€/€€€ €/€€ €€/€€€
Geschikt voor balkon Niet geschikt Wel geschikt Wel geschikt Niet geschikt
Snel op temperatuur Niet snel op temperatuur Snel op temperatuur Snel op temperatuur Niet snel op temperatuur
Moeilijkheidsniveau in gebruik Gemiddeld Eenvoudig Eenvoudig Gevorderd
Direct grillen Uitstekend Uitstekend Uitstekend Uitstekend
Indirect grillen Uitstekend Uitstekend Uitstekend Uitstekend
Slow-cooking Gemiddeld Brander afhankelijk Gloeispiraal afhankelijk Uitstekend
Dichtschroeien Uitstekend Brander afhankelijk Gloeispiraal afhankelijk Uitstekend

Ontdek ons tuincentrum

Online of in Amsterdam barbecues kopen

Barbecues of BBQ accessoires kopen in onze webwinkel? Dat is een goede keuze, want bij ons vind je een zeer groot assortiment barbecues en barbecue accessoires! Online is het aanbod kleiner dan in onze barbecue showroom in Amsterdam, dus woon jij in Haarlem, Zaandam, Hoofddorp, Amstelveen, Badhoevedorp of ergens anders in de buurt van Amsterdam? Kom dan zeker een keer bij ons langs en bekijk ons aanbod barbecues en barbecueaccessoires.

Volg tuincentrum Osdorp op Instagram Volg tuincentrum Osdorp op Instagram voor leuke inspirerende foto's en berichten.

 Volg tuincentrum Osdorp op Facebook voor mooie aanbiedingen, leuke en inspirerende berichten en blijf altijd op de hoogte.

 Volg ons barbecue pinbord op Pinterest voor de leukste barbecue-ideeën.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

barbecues
Gasbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Barbecueën op gas is een uitstekende keuze, maar hoe weet je welke gasbarbecue je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
barbecues
Houtskoolbarbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De houtskoolbarbecue is de meest traditionele keuze, maar hoe weet je welke houtskool bbq je nodig hebt? Lees snel verder voor ons advies!

Lees meer...
barbecues
Elektrische barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

Elektrisch barbecueën is een toegankelijke vorm van bbq. Maar hoe gaat dat precies en welke soorten heb je?

Lees meer...
barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
barbecues
Pizza maken op de barbecue? Dat doe je zo!

Pizza's maken die de smaak van een in pizza oven gebakken pizza evenaren? In dit blogitem lees je hoe je een pizza bakt op de BBQ.

Lees meer...
barbecues
Houtskool of briketten, wat heb je nodig?

Welke soorten brandstof zijn er voor de houtskoolbarbecue en de kamado en welke kan je het beste gebruiken? Lees verder voor onze tips en & advies!

Lees meer...

Aanbevolen producten

Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven