Vandaag open van 10:00 - 17:00

Barbecuerooster schoonmaken? Dat doe je zo!

Bij de echte barbecue liefhebber krijgt het barbecue-rooster een hoop te verduren. Gelukkig kan je het rooster eenvoudig reinigen en onderhouden met onze tips en accessoires. Zo ben je ervan verzekerd dat je jarenlang met veel plezier kan blijven barbecueën!

Nu je lekker aan het grillen bent op je nieuwe barbecue is het belangrijk om je roosters goed te reinigen en te onderhouden. Doe je dit op de juiste manier, dan gaat je barbecue rooster namelijk veel langer mee! We hebben een aantal tips en instructies voor je, zodat je dit moeiteloos thuis kunt toepassen.

Voorkom het aanbranden van eten

Voorkomen is altijd beter dan herstellen, en dat geldt ook zeker voor de schoonmaak van het barbecue-rooster. Het aanbranden van voedsel kun je eenvoudig voorkomen door de grill in te smeren met zonnebloem of olijfolie. Ook kan je bijvoorbeeld de Weber Anti-aanbak spray hiervoor gebruiken. Zo hoef jij achteraf geen hardnekkige aangebrande stukken te verwijderen.

Gebruik de juiste accessoires om je bbq rooster schoon te maken

Gebruik een staalborstel of scrubber

Van uitstel komt afstel is een ander bekend gezegde dat hier van toepassing is. Wacht niet met schoonmaken. Direct na gebruik van de barbecue is het belangrijk om met een borstel de etensresten te verwijderen. Het borstelen doe je nadat de barbecue is afgekoeld, maar nog wel een beetje warm is. Gebruik je de barbecue-borstel samen met een bbq-reiniger dan wordt het proces nog iets makkelijker. Zorg er altijd voor dat de reiniger geschikt is voor het materiaal van het rooster.

Let op: vervang de barbecue-borstel minstens elk jaar, of vaker bij regelmatig gebruik. Zodra er haren los gaan zitten of uitvallen, is de borstel aan vervanging toe. Je wilt immers niet dat de stalen haren op het rooster achterblijven.

Maak de rvs roosters schoon met een bbq borstel

Onderhoud van gietijzer rooster

Een barbecue met een gietijzer rooster vereist iets meer onderhoud, maar kan dan ook een leven lang meegaan net als gietijzeren pannen. Het schoonmaken van een gietijzeren grill doe je met heet water en een borstel. Droog het rooster na het schoonmaak altijd direct volledig af. Hierna wrijf je het rooster weer in met een plantaardige olie. Op deze manier ontstaat er een soort coating die het rooster beschermt tegen roestvorming, beschadiging en eveneens als anti-aanbak laag functioneert.

Onderhoud van gas- of elektrische barbecue

Het schoonmaken bij een gasbarbecue en een elektrische barbecue is nog iets eenvoudiger. Bij dit type barbecues verwijder je eerst de grote etensresten met een barbecue-borstel. Vervolgens sluit je het deksel en zet je de barbecue gedurende 15 minuten op de hoogste stand. Zo brand je het rooster goed schoon. Hierna kun je eenvoudig de laatste verbrande etensresten verwijderen met een borstel.

Gebruik een schraper om eetresten te verwijderen van het bbq rooster

Schoonmaken van een pizzasteen

Gebruik je een pizzasteen op je barbecue? Ook deze is erg makkelijk schoon te maken na gebruik. Allereerst schraap je voorzichtig de achterblijvende eetresten van de steen af met een houten of plastic spatel. Spoel de steen vervolgens af met warm water en een zachte doek. Laat de steen vervolgens minstens 24 uur drogen voor je hem weer gebruikt.

Let op: gebruik nooit zeep om een pizzasteen schoon te maken!

Hoe maak je een pizzasteen schoon?

Ben je er nog niet helemaal over uit en wil je graag persoonlijk advies? Vaak kun je met de juiste accessoires alsnog het gewenste resultaat bereiken. Kom dus vooral eens langs in onze grote showroom in Amsterdam. Laat je inspireren en adviseren in de grootste bbq showroom van Nederland. Bij ons vind je alle schoonmaak- en onderhoudsproducten voor je barbecue van alle bekende merken Big Green EggKamado JoeThe Bastard en Weber.

Ontdek ons tuincentrum

Online of in Amsterdam bbq accessoires kopen

Barbecues of BBQ accessoires kopen in onze webwinkel? Dat is een goede keuze, want bij ons vind je een zeer groot assortiment kamado barbecues en barbecue accessoires! Online is het aanbod kleiner dan in onze barbecue showroom in Amsterdam, dus woon jij in Haarlem, Zaandam, Hoofddorp, Amstelveen, Badhoevedorp of ergens anders in de buurt van Amsterdam? Kom dan zeker een keer bij ons langs en bekijk ons aanbod barbecues en barbecueaccessoires.

Volg tuincentrum Osdorp op Instagram Volg tuincentrum Osdorp op Instagram voor leuke inspirerende foto's en berichten.

 Volg tuincentrum Osdorp op Facebook voor mooie aanbiedingen, leuke en inspirerende berichten en blijf altijd op de hoogte.

 Volg ons barbecue pinbord op Pinterest voor de leukste barbecue-ideeën.

 Schrijf je in voor de nieuwsbrief met aanbiedingen, aankondigingen van leuke activiteiten en handige tips.

Aanbevolen producten

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

potten
DIY terrasafscheiding met deze plantenbakken

Een terrasafscheiding van plantenbakken geeft privacy én meer groen in de tuin of op het dakterras. Welke plantenbakken zijn hiervoor het beste geschikt en hoe vul je deze met de juiste planten? We leggen het graag uit!

Lees meer...
barbecues
Kamado barbecue kopen? Lees eerst deze aankooptips!

De echte barbecue-experts gaan natuurlijk voor een kamado barbecue. Maar, welke soorten zijn er dan en wat heb je nodig?

Lees meer...
tuinhout
Tips en inspiratie voor een overkapping :)

Zit je te denk aan een overkapping? Lees dan deze handige tips en bekijk inspirerende voorbeelden! 

Lees meer...
Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven