Vandaag geopend van 09:30 t/m 18:00

Amsterdam Rainproof

Het regent vaker harder en onze stad kan dat niet aan
Op maandag 28 juli 2014 was er een flinke wolkbreuk boven Amsterdam. Hierdoor ontstaat er wateroverlast. In korte tijd viel er zoveel regen dat delen van de A10 werden afgesloten, vluchten op Schiphol werden geannuleerd en de straten in grachten veranderden. De brandweer kreeg meldingen over ondergelopen souterrains, woonkamers, stations en straten. Een nat pak is vervelend, een vol gestroomde kamer nog veel erger. Veel Amsterdammers hebben persoonlijk last van deze extreme bui gehad. Het KNMI voorspelt dat we in de toekomst steeds meer hevige hoosbuien en wolkbreuken kunnen verwachten. Doordat de stad vol ligt met asfalt en bestrating kan het regenwater niet snel genoeg opgenomen worden door de grond. En de riolering is niet gemaakt om zulke hevige regen te verwerken. Tijdens extreme buien moet regenwater tijdelijk opgevangen worden in de openbare en private ruimte. Alleen is de stad hier nog niet goed op ingericht. Dat vraagt om samenwerking tussen overheid, ondernemers en bewoners. Samen kunnen we de stad rainproof maken. Rainproof wil Amsterdammers activeren om bij veranderingen aan daken, tuinen, straten en parken dit meteen regenbestendig te doen. Amsterdam Rainproof is een slimme manier van investeren en maakt tegelijkertijd de stad leefbaarder en mooier. Tuincentrum Osdorp steunt Amsterdam Rainproof.

 

Natuurlijk! Water in je tuin.
Het klimaat is aan het veranderen en dat kan soms leiden tot extreme waterval met veel waterschaden maar ook zien we periodes van extreme droogte en moeten we juist weer veel water geven. We kunnen zelf veel doen om de waterhuishouding in onze directe omgeving te verbeteren U kunt direct en op veel kleinere schaal in uw eigen omgeving maatregelen treffen. Iedere positieve bijdrage helpt, hoe klein ook. Het gaat er vooral om zuiniger met water te zijn, water beter te benutten (regenwater kan in veel gevallen leidingwater prima vervangen), de ‘verstening’ van de bodem tegen te gaan en zoveel mogelijk begroening te realiseren. Waar het vooral om gaat: hemelwater in de bodem of een levende plantenlaag laten doordringen en het water daar langer vast te houden. Zo wordt het grondwaterpeil effectief aangevuld en worden riolering en waterzuiveringsinstallaties ontlast.

 

Tips om water (in de tuin) te besparen
• Met een bodembedekkende mulchlaag van bijvoorbeeld compost houdt u het vocht langer vast in de grond, dus hoeft u minder vaak te sproeien.

• Geef vooral water bij de plantenwortels. Een druppelslang is daarbij erg efficiënt.

• Sproei alleen waar de planten er om vragen. Aan een besproeid terras of natte muren heeft niemand iets.

• Een slimme vaste sproei-installatie (met sproeicomputer) werkt absoluut waterbesparend. Zo’n automatisch watergeefsysteem kan heel zuinig werken. Dat hangt van de afstelling en de sproeitijden op de dag af. Zo’n systeem neemt u enorm veel werk uit handen en uw planten varen er wel bij. Er zijn systemen die met een waterklok werken en op vaste tijden water geven en andere die met vochtvoelers en een simpel te bedienen sproeicomputer het watergeven naar behoefte regelen. U kunt systemen vast en vorstvrij (laten) ingraven of bovengronds uitleggen. Er zijn allerlei soorten sproeiers (ook pop-up-sproeiers die uit de bodem omhoog komen als ze hun werk moeten doen en daarna weer in de grond zakken). Er zijn ook druppelsystemen en systemen met watergeefpennen voor iedere individuele (pot)plant. Er bestaat echt van alles als antwoord op de eisen die u stelt (vraag in het tuincentrum). Bekijk in de Osdorp webwinkel

• Vang regenwater van schuur- en huisdak op in een regenton met tapkraantje. Maak vanaf de bovenkant van de regenton (er zit vaak een overloopstop in de zijkant) een overloop naar de vijver, zodat vanuit een overstromende ton de vijver wordt bijgevuld.

• Maak een met puin of grind gevulde zinkput onder het terras waar hemelwater snel in kan wegzakken. Wat je niet hoeft te kopen (gebruik regenwater in plaats van leidingwater), hoef je ook niet te betalen!

 

Sproeien
Doe dat zeker als er droogte is voorspeld. Sproei liefst ’s morgens vroeg of ’s avonds laat omdat dan de verdamping het minst is en u dus zuiniger met water kunt omspringen. Vergeet ook hangmanden en planten in potten en bakken niet. Een waterschotel onder in een hanging basket houdt water vast en zorgt dat u minder vaak water hoeft te geven. Een flinke regenton die aangesloten is op een regenpijp spaart enorm veel leidingwater uit en regenwater is uitstekend voor planten. Zet de ton (met kraan) op een verhoging, zodat u makkelijk water kunt tappen.

 

Vijververzorging
• Zorg dat niet de hele vijver voortdurend in de zon ligt. Plant er hoger opgaande gewassen bij die tijdens het heetst van de dag een deel van het vijverwater beschaduwen. Dat voorkomt overmatige verdamping van het water.

• Te dicht gegroeide drijfplanten in de vijver moet u daarentegen wel uitdunnen. Het is voor het vijverleven beter als in een deel van de vijver zonlicht wel diep kan doordringen. Vooral kroos bedekt het vijveroppervlak al snel.

• Vul het vijverwater alleen bij als het sterk uit de vijver verdampt en niet tijdig door regenbuien wordt aangevuld.

• Verwijder draadalg. Wikkel het om een ruwe stok of gebruik een speciaal daarvoor ontwikkeld hulpmiddel. Laat algen en ander plantaardig afval nadat u het uit de vijver heeft getrokken een dag lang op de oever liggen. Er zitten altijd diertjes in die u zo de kans geeft naar het water terug te keren. De algenafval kan daarna zonder problemen in de compostcontainer.

• Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen in of bij de vijver. Veel vijverleven (vooral vissen!) kan daar absoluut niet tegen.

De regentuin
Weer een stapje verder is de regentuin. Een tuin waarin neerslag in feite alles bepaalt. Regenwater wordt via met puin gemaakte beekjes, door pijpen en buizen naar een lager gemaakt deel van de tuin geleid (een soort ‘wadi’ ) waar het wordt opgevangen en in de bodem kan wegzakken. Zo’n tuin trekt enorm veel dieren aan.

Groene daken en wanden
Langzamerhand zie je ze al steeds meer verschijnen: groene daken en begroeide wanden. Er zijn o.a. speciale grasmengsels voor ontwikkeld, maar met schitterend bloeiende vetplanten (Sedum’s, Sempervivum’s enz.) lukt het ook. In de architectuur zou daar veel meer mee moeten worden gewerkt. Het waterbufferend vermogen van een groen, begroeid dak is groot en daarmee voorkom je enerzijds wateroverlast en anderzijds te snelle droogte. Hetzelfde geldt voor begroeide wanden. Er zijn al heel wat verticale moestuintjes in stadsgebieden gerealiseerd en er zijn prachtige voorbeelden van zulke ‘levende gevels’ in tal van steden te zien. Begroeide daken en wanden hebben voor het pand eronder en erachter een grote isolerende uitwerking. Effect: minder verwarmings- en koelingskosten.

En er zijn natuurlijk allerlei leuke bakken bij het tuincentrum verkrijgbaar waarin water kan worden opgevangen en waarin je een minivijver kunt creeeren.

Ga voor meer informatie naar www.rainproof.nl

 

 

Schrijf je in en win!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak iedere maand kans op een cadeaubon t.w.v. € 25,-

Inschrijven